Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI ZDRAVLJE

Ovaj cvijet liječi ljude i životinje: Najčešće se koristi kod upala…

Plućnjak je doista jedan prekrasan cvijet, proljetnica čiji listovi podsjećaju na plućna krila i samim time asocira za koje se zdravstvene probleme može koristiti ovaj cvijet koji glasi za jedan od najljekovitijih na svijetu. Izrazito je djelotovoran kod svih upala dišnih puteva, promuklosti, kašlja, simptoma gripe, a može se upotrijebiti čak i kod upale pluća, bronhitisa pa čak i kožnih bolesti.

Tajna ljekovitosti ovog cvijeta je silicijeva kiselina kojim je bogat njegov cvijet i list. Ona pomaže u obnovi tkiva nakon upale te time posljedično djeluje i na podizanje plućnog imuniteta. Od davnina je plućnjak cijenjen među travarima i vrtlarima te svima onima koji zagovaraju prirodne načine liječenja i preventivu. Dokazamo potiče uklanjanje sluzi iz dišnih puteva, smanjuje refleks kašlja i potiče znojenje. 

Plućnjak kod liječenja životinja

Sušen, smrvljen i umiješan u vodu, plućnjak se koristi za kašalj i teško disanja krava, konja i ovaca, a iz bijelog pepela sagorjelog plućnjaka radi se otopina za ispiranje rana i čireva domaćih životinja.

Čaj od plućnjaka

Priprema se na način da 2 čajne žličice plućnjaka prelijemo s 1/4 l kipuće vode, ostavimo 10 minuta i ocijedimo. Pijemo tri puta dnevno po jednu šalicu, zaslađenog me­dom. Kod proljeva pijemo nezaslađeni čaj, a prikladan je i za grgljanje.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

Ovaj se kuhinjski pribor povlači iz prodaje. U njemu je otkrivena kancerogena tvar

NEMAR JE PRVA ISKRA

Hrvatske šume imaju obavijest za građane

SUMNJA U NEISPRAVNOST

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

RADNO ISKUSTVO NIJE VAŽNO

Prehrambena kompanija traži 15 mehaničara

akcija prikupljanja donacija za Socijalnu samoposlugu

Građani donirali 245 kilograma hrane i 81 higijensku potrepštinu

po zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika

Započele redovne dislokacije koprivničkih vatrogasaca na Jadranu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati