Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
upotrebu opisivao i Hipokrat

Dar prirode koji rješava brojne zdravstvene probleme, od rana i upala do gljivičnih infekcija

Smrekina smola je gusta tekuća izlučevina stabla smreke, a izlučuje se preko posebnih struktura koje se nalaze kako u unutrašnjosti stabla i na njegovoj površini. Ljekovito je zlato jer se dokazana upotreba smrekine smole u ljudskom liječenju proteže unazad 7000 godina, a na zlato asocira i njezina boja kad je u tekućem stanju. Čak 5000 godina prije Krista ljudi su na području današnje Finske konzumirali smrekinu smolu na raznorazne načine, a njezinu je upotrebu opisivao i otac medicine Hipokrat.

Radili su pripravak iz smrekine smole i maslaca za liječenje rana, a za istu svrhu su ju upotrebljavali i indijanci. Također, smolu su i žvakali kod upaljenog grla i drugih tegoba u usnoj šupljini i probavnom sustavu. Jeste li znali da je John B. Curtis 1848. godine razvio prvu komercijalnu žvakaću gumu od smrekine smole, a kanadski kemičar Henry R. Gray je u 70. godinama 19. stoljeća počeo proizvoditi “Grayov sirup” iz smole crvene smreke, koji je bio jako učinkovit protiv kašlja, prehlade, gubitka glasa, te kod upale grla i bronhija.

U novije doba prirodne medicine tradicija se očuvala i smrekina smola se upotrebljavala za liječenje ogrebotina, artritisa, opeklina, prehlada, tuberkuloze, kašlja, proljeva i drugih probavnih smetnji, glavobolje, upale grla, tumora i rana. Finski su znanstvenici 2011. godine ustanovili i protugljivično djelovanje pripravka iz smrekine smole. Naime, zaključili su da smola djeluje izrazito protugljivično protiv svih gljivica, koje uzrokuju većinu gljivičnih infekcija kože kod ljudi.

Mast za rane

Na ranu možete staviti sirovu smolu ili njenu mast koja se priprema na sljedeći način tako da smolu kuhate na laganoj vatri, potom je ocijedite, dodajte joj trećinu maslinova ulja te opet prokuhajte.

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VAŽNA OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

U prehrambenom proizvodu poznate tvrtke otkrivena opasna bakterija. Hitno se povlači s hrvatskog tržišta

DAN DRŽAVNOSTI I TIJELOVO

Plodine imaju obavijest za kupce diljem Hrvatske

VAŽNA OBAVIJEST

Veliki trgovački lanac iz prodaje povlači jedan proizvod. U njemu je tvar opasna po zdravlje

DAN DRŽAVNOSTI I TIJELOVO

Konzum ima obavijest za sve kupce

VAŽNA OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

KTC iz prodaje povlači prehrambeni proizvod: “Ako ste ga kupili, javite se na prodajno mjesto”

Sumnja se u neispravnost u kakvoći

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati