Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Darko: Otkrio sam novu umjetnost, a to je život bez ijedne kune!

Darko Polančec (58) iz Glogovca, naselja na području općine Koprivnički Bregi, za sebe voli reći da je umjetnik u svakom pogledu. Nova umjetnost koju je otkrio i to silom prilika zbog zdravstvenih poteškoća, ističe on, preživljavanje je bez bilo kakvih prihoda. Godinama se bavio prodajom antikviteta, 22 godine radio je u Njemačkoj, a iako mu je nedavno amputirana desna noga te je postao osoba s 80-postotnim invaliditetom, nema pravo na bilo kakvu državnu pomoć. Za „socijalku“ problem mu predstavlja činjenica da je vlasnik kuće, a za mirovinu da nema ni dana radnog staža u Hrvatskoj.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– I tako sam silom prilika otkrio novu umjetnost, i to onu najtužniju, a to je živjeti bez kune stalnih prihoda – priča nam Darko Polančec.

Početkom ove godine amputacija noge, dodaje on, bila je nužna zbog gihta od kojeg boluje godinama. Nedavno je imao i plućnu emboliju, ali je, naglašava on, zahvaljujući susjedu Stjepanu Sršeku ostao živ.

– Mogu reći da mi je Stjepan Sršek u manje od godinu dana dvaput spasio život. On je uočio moju slabost i kod gihta i kod embolije i odveo me liječnicima. Da nema njega, ne znam kako bih preživljavao. On i njegova supruga stalno mi nose jelo i brinu se da mi ništa ne nedostaje pa mogu reći da rijetko tko ima tako dobre susjede kao ja – kaže Darko Polančec.

Na život bez noge, dodaje on, u proteklih devet mjeseci se priviknuo pa se koliko-toliko vratio svojoj svakodnevici. Sam priprema drva za ogrjev, još uvijek može zidati pečenjare prijateljima, a jedino ne može odlaziti u šumu i sjeći drva, što mu je prije kroz nadnice služilo kao izvor prihoda.

– Još uvijek pomalo prodajem antikvitete. Kroz taj posao stekao sam puno prijatelja koji mi i danas donose starine koje pronađu, a ja preko svojih veza tražim kupce pa mi tako ipak „kapne“ koja kuna – kaže Darko Polančec.

Sad će, s obzirom na invaliditet, pokušati riješiti njemačku mirovinu jer je ipak tamo radio 22 godine. Dotad će se, kaže on, snalaziti kako zna.

– Ne žalim se previše niti tražim tuđu pomoć. Imam dobre susjede, a još uvijek sam dovoljno jak da sam o sebi vodim brigu. Porijeklom sam Zagorec pa znam reći da me, kao i svakog pravog Zagorca, ništa ne može slomiti. Svako od nas ima svoju sudbinu koja je zapisana u Božjim knjigama pa se tako i nosim sa svim nedaćama jer se protiv sudbine ne može boriti – zaključio je Darko Polančec.

FOTO Nikola Wolf

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI