Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Darko: Otkrio sam novu umjetnost, a to je život bez ijedne kune!

Darko Polančec (58) iz Glogovca, naselja na području općine Koprivnički Bregi, za sebe voli reći da je umjetnik u svakom pogledu. Nova umjetnost koju je otkrio i to silom prilika zbog zdravstvenih poteškoća, ističe on, preživljavanje je bez bilo kakvih prihoda. Godinama se bavio prodajom antikviteta, 22 godine radio je u Njemačkoj, a iako mu je nedavno amputirana desna noga te je postao osoba s 80-postotnim invaliditetom, nema pravo na bilo kakvu državnu pomoć. Za „socijalku“ problem mu predstavlja činjenica da je vlasnik kuće, a za mirovinu da nema ni dana radnog staža u Hrvatskoj.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– I tako sam silom prilika otkrio novu umjetnost, i to onu najtužniju, a to je živjeti bez kune stalnih prihoda – priča nam Darko Polančec.

Početkom ove godine amputacija noge, dodaje on, bila je nužna zbog gihta od kojeg boluje godinama. Nedavno je imao i plućnu emboliju, ali je, naglašava on, zahvaljujući susjedu Stjepanu Sršeku ostao živ.

– Mogu reći da mi je Stjepan Sršek u manje od godinu dana dvaput spasio život. On je uočio moju slabost i kod gihta i kod embolije i odveo me liječnicima. Da nema njega, ne znam kako bih preživljavao. On i njegova supruga stalno mi nose jelo i brinu se da mi ništa ne nedostaje pa mogu reći da rijetko tko ima tako dobre susjede kao ja – kaže Darko Polančec.

Na život bez noge, dodaje on, u proteklih devet mjeseci se priviknuo pa se koliko-toliko vratio svojoj svakodnevici. Sam priprema drva za ogrjev, još uvijek može zidati pečenjare prijateljima, a jedino ne može odlaziti u šumu i sjeći drva, što mu je prije kroz nadnice služilo kao izvor prihoda.

– Još uvijek pomalo prodajem antikvitete. Kroz taj posao stekao sam puno prijatelja koji mi i danas donose starine koje pronađu, a ja preko svojih veza tražim kupce pa mi tako ipak „kapne“ koja kuna – kaže Darko Polančec.

Sad će, s obzirom na invaliditet, pokušati riješiti njemačku mirovinu jer je ipak tamo radio 22 godine. Dotad će se, kaže on, snalaziti kako zna.

– Ne žalim se previše niti tražim tuđu pomoć. Imam dobre susjede, a još uvijek sam dovoljno jak da sam o sebi vodim brigu. Porijeklom sam Zagorec pa znam reći da me, kao i svakog pravog Zagorca, ništa ne može slomiti. Svako od nas ima svoju sudbinu koja je zapisana u Božjim knjigama pa se tako i nosim sa svim nedaćama jer se protiv sudbine ne može boriti – zaključio je Darko Polančec.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Detalji željezničke nesreće teretnog vlaka za Rijeku

Slupani vagoni u vlasništvu su koprivničke tvrtke, prevozili su žito podravskih ratara!

ŠKOLA ĆE IMATI JEDNOSMJENSKU NASTAVU I NOVU DVORANU

Obnavljat i nadograđivat će se jedna od najvećih škola u državi

HOROR KOD LUDBREGA: SNAHU I SVEKRVU izgrizao MOĆAN PAS

Kod pripreme ručka, napao ih njihov ljubimac, morale ga priklati da se spase!

Najbrojniji su studenti medicine

Potpisano 100 ugovora o stipendiranju deficitarnih profesija

Majstori se "otrijeznili" ali ne do kraja

FOTO: Asfaltirali stazu kao da su pijani pa ju pokušali popraviti. Rezultat je komičan

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Požar u Starigradu, vatrogasci i policija na terenu

Upišite pojam koji želite pretraživati