Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Deset godina nakon zatvaranja klaonice pokreće se projekt izgradnje nove

Deset godina od zatvaranja Podravkine klaonice na Danici započet je projekt izgradnje Distributivnog centra za meso, koji bi se trebao graditi u križevačkoj poduzetničkoj zoni Gornj čret. Naime, Koprivničko-križevačka županija raspisala je natječaj za izradu idejnog projekta, što je prvi konkretni potez prema realizaciji ovog centra. Naime, na Čretu bi se trebala graditi klaonica i popratne prostorije te hladnjača, a sve bi trebalo biti veliko oko 2000 kvadratnih metara na svakoj od dvije planirane etaže. U Distributivnom centru za meso projektni zadatak predviđa izgradnju prostorija za klanje junadi prema halal i košer standardima za junad odvojenu od prostorija za klanje svinja. Time bi meso koje bi se distribuiralo iz Centra bilo pogodno za tržišta gdje su kupci muslimani ili oni židovske vjeroispovijesti. Kapaciteti klaonice trebali bi biti oko 160 junadi, što je oko 12 tona dnevno ili oko 23 tisuća junadi godišnje. Također, kapacitet klaonice je 240 utovljenih svinja po danu, a tu se radi o kapacitetima višestruko većim negoli je godišnji uzgoj na području naše županije. Također, hladnjača koja bi se izgradila bila bi kapaciteta oko 500 tona.

– Kapacitet klanja u klaoničkom objektu mora imati funkcionalno povezane prostorije: za prihvat i privremeni smještaj životinja za klanje, za klanje životinja, za obradu želudaca i crijeva, za hlađenje i zamrzavanje, za rasijecanje (polovice, četvrtine), za proizvodnju masti i topljenje loja, za otpremu mesa, za pranje i sanitaciju opreme, za nejestive proizvode i konfiskat, za veterinarsku inspekciju, za pregled mesa na parazite, garderobe i sanitarne prostorije, za odmor i prehranu radnika, za čišćenje, pranje i dezinfekciju prijevoznih sredstava. Također, broj zaposlenih mora biti adekvatan s kapacitetom klaonice – stoji u projektnom zadatku.

Posljednjih desetak godina dogodila se devastacija stočarstva u našem kraju. Mnogima teško shvatljiva odluka koprivničke Podravke o zatvaranju jedine klaonice na području županije u nekoj mjeri pomogla je uništiti uzgoj junadi za tov, koji je već i tada bio u lošem stanju. Tada su u koprivničkoj kompaniji  kazali da klaonica radi godišnji gubitak od 14 milijun kuna. Podravkinu mesnu industriju u međuvremenu su prestigli gotovo svi i u međuvremenu su na području Hrvatske izrasle kompanije poput Braće Pivac s dvije tisuće zaposlenih ili PIK Vrbovec. Radi se o starim kompanijama, ali Podravkina mesna industrija već je deset godina u padu, dok je kod drugih slučaj obrnut, a braća Pivac su trenutačno, ako se gleda čisto privatni kapital, najveći pojedinačni suvlasnik Podravke, što govori da je potencijala za razvoj mesne industrije bilo i još ima. Nedostatkom klaonice u blizini i samim tim nemogućnosti realizacije kratkih lanaca opskrbe, tov junadi postao je neisplativ. No, u Koprivničko-križevačkoj županiji kažu da imaju partnere s kojima bi ovaj projekt bio proftabilan.  S izgradnjom distributivnog centra za meso slažu se te su svoj aktivni interes iskazali i u jedinoj respektabilnoj udruzi koja djeluje na području županije, a okuplja uzgajivače tovne junadi, Baby beef. Postojanje takve organizacije na području županije preduvjet je da Ministarstvo poljoprivrede u iznosu od 85 posto sufinancira izradu projektne dokumentacije. Udruga baby beef ima sjedište u Križevcima, ali djeluje na području cijele Hrvatske. Članovi udruge uzgoje oko 120.000 junadi godišnje i ostvare više od milijardu kuna prihoda. Rad Udruge organiziran je kroz 10 ogranaka u svim hrvatskim županijama značajnim za tovno govedarstvo.

– Proizvođačka organizacija Baby beef koja je Županiji bila partner u projektu pri apliciranju u javnom natječaju, dostavila je sva potrebna očitovanja i iskazala interes za distibutivni centar, dakle, u propisanom postupku aktivnost se provodi na osnovu jasne zainteresiranosti potencijalnih korisnika usluga budućeg centra. Ugovorom o osnivanju prava građenja s Gradom Križevcima, Županija je osigurala lokaciju u poduzetničkoj zoni Čret, površine 12.802 kvadrata, čime se potvrđuje interes Grada Križevci za namjeru gradnje DC za meso – naveli su u obrazloženju na naš upit o razlozima zašto se krenulo u ovaj projekt.  

Tamo su također istaknuli da je Županija uspješno aplicirala za sredstva pri javnom natječaju Ministarstva poljoprivrede za izradu Idejnog rješenja centra i predstudije izvodljivosti s analizom troškova i koristi te je zaključila Ugovor o dodjeli 340.000 kuna bespovratnih sredstava. – Polazeći od činjenice kako je zadnja klaonica na prostoru županije zatvorena 2013. godine, a sektor stočarstva je prioritetna djelatnost poljoprivrede, diustributivni centar za meso ima za cilj uspostaviti kratke lance opskrbe po principu „od polja do stola“ i unaprijediti tržišnu konkurentnost domicilnih stočara – naveli su u Koprivničko-križevačkoj županiji. Slijedi javni natječaj za Studiju izvodljivosti kojom će se utvrditi gospodarska opravdanost planirane investicije, sve na osnovu podataka iz Idejnog projekta. Za naredno razdoblje na osnovu gore navedenih studija donijet će se odluka o izradi Glavnog projekta do građevinske dozvole te odluka o konačnom kapacitetu objekta. No, rokove realizacije projekta u Županiji nisu htjeli iznositi.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTERESA ZA KUPNJU ČRNE GORE NEMA

Hrvatske šume smanjile cijenu, ali uzalud. Kultni restoran ponovno ide u zakup

ĐURĐEVAČKI VIJEĆNICI ODLUČILI

Plaće djelatnicima gradske uprave idu gore, onima s visokom stručnom spremom i za 20 posto

VAŽNA OBAVIJEST TRGOVAČKOG LANCA

Konzum iz prodaje povlači suhomesnati proizvod poznate kompanije. Svim će kupcima biti vraćen novac

Nema napretka u pregovorima oko povećanja plaća, i sindikat i osnivač čvrsti u stavovima

Mirenje propalo, odluka o štrajku u križevačkom vrtiću odgođena za petak

DRUŽENJEM U ŠTAGLJU TRI IGRAČICE OPROSTILE SE OD PODRAVKE

Larissa Kalaus odlazi u Mađarsku, Lea Franušić u jaku rumunjsku ligu

PALETA "TLAKAVACA" PALA S TERETNOG VOZILA

VIDEO Betonski opločnici rasuli se po državnoj cesti, policija regulira promet


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati