Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

DHZM: Podravinu nismo branili od tuče zbog ušteda i jer nismo smjeli!

Na naše pitanje jesu li se tučonosni oblaci pokušavali uništiti prije no što je tuča koja je pala iz njih uništila trud brojnih obiteljskih gospodarstava u Velikom Bukovcu i okolici, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda odgovorili su nam da nisu.

-Prošle srijede nije bilo djelovanja operativnog sustava obrane od tuče, jer će Državni hidrometeorološki zavod u ovoj godini na branjenom području realizirati operativne poslove obrane od tuče tek od 1. lipnja, pa do 30. rujna 2022. godine koristeći prizemne generatore. Navedene aktivnosti moramo, temeljem informacije Ministarstva poljoprivrede dobivene 20. travnja 2022. godine, provoditi krajnje racionalno i s financijskim uštedama odnosno koristeći prijelazne zalihe otopine reagensa srebrnog jodida uz stvaranje minimalnih  zaliha te uz raspoložive tehničke i kadrovske resurse – pojasnili su nam iz Zavoda dodavši kako se u posljednje dvije godine rakete protiv tuče u njihovu radu nisu koristile.

Također navode kako je na sastanku održanom 29. rujna 2020. godine, a na kojem su bili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske zajednice županija, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske poljoprivredne komore i Državnog hidrometeorološkog zavoda, donesen zaključak da postojeći sustav operativne obrane od tuče u Hrvatskoj treba ukinuti te da će Vlada RH o tome raspravljati na svojoj sjednici 21. srpnja ove godine.

Preostaje vidjeti hoće li prošlotjedni događaji u Velikom Bukovcu i okolici nekoga ipak osvijestiti i dati povod da se ovakve Odluke još jednom preispitaju. Kao i da se DHMZ-u dopusti da protugradnu obranu aktivira onda kada se pokaže potreba za tim, a ne kada ih neki datum na papiru na to obveže.

Podsjećamo, šteta od tuče na širem bukovačkom području je otprilike 100 milijuna kuna. (sš)

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Al' se danas dobro jelo baš

FOTO Bregovska pita uoči današnje manifestacije čuvala se pod tri ključa

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati