Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
VRIJEME JE MOZAK

FOTO Dijelili savjete o moždanom udaru i kako zdravo živjeti da bi ga izbjegli

Zaposlenici Odjela za neurologiju koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek danas su na Zrinskom trgu provodili akciju Vrijeme je mozak. Aktivnost je organizirana povodom obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara, koji se obilježava 29. listopada, a u Koprivnici se održava 14. godinu zaredom. Cilj današnje akcije bio je upozoriti javnost na čimbenike rizika moždanog udara, važnost prevencije te promicanje zdravog načina života.

Kako je objasnila Gabrijela Šimunić, sestra koprivničke neurologije moždani udar je hitno stanje koje je prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Osim savjeta koje su građanima dijelili liječnici Petar Čurić i Juraj Marko, organizirano je i mjerenje težine, obujma struka, indeksa tjelesne mase, povišenog krvnog tlaka i šećera.

Iako u javnosti prevladava mišljenje kako je moždani udar neizbježan i neizlječiv, on se može liječiti i, što je najvažnije, spriječiti. Ključan faktor prilikom moždanog udara je vrijeme. Što prije zatražite liječničku pomoć imate veće šanse spasiti si život i zdravlje od težih posljedica.

Moždani udar nastaje kada je dotok krvi i hranjivih tvari u dio mozga prekinut ili jako smanjen. Budući da opskrba kisikom i hranjivim tvarima nije dostatna, dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica zahvaćenim dijelovima mozga te do oštećenja funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju.

Simptomi moždanog udara su utrnulost i oduzetost lica, asimetrija lica, utrnulost dijela tijela te konfuzan i nerazumljiv govor. Može se dogoditi neočekivano i u bilo kojoj situaciji, a najčešće je uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom. Vrlo je važno doći u bolnicu čim nastupe simptomi moždanog udara.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj godišnje više od 15.000 osoba dobije moždani udar, a računa se da ih oko 80.000 živi s njegovim posljedicama.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

uzroci uzimani još u travnju ove godine

S tržišta se hitno povlači vrlo ukusna i popularna namirnica, a razlog je vrlo zanimljiv

TRADICIONALNO DOBAR ODAZIV

FOTO/VIDEO Brojni su došli na dobrotvorni koncert i prilogom podržali borbu protiv raka

TREĆA IZLOŽBA U KOPRIVNICI

FOTO/VIDEO Dvjestotinjak golubova, grlice, kanarinci, papige i zečevi preplavili Dom željezničara

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

Trgovački lanac iz prodaje povlači prehrambeni proizvod zbog otkrivene opasne bakterije

KOPRIVNICA SE VRIJEDNE NEKRETNINE IPAK NEĆE RIJEŠITI

‘Merićeva’ zgrada ipak neće na prodaju! Još jednu građevinu u strogom centru čeka obnova

FERENČINA UOČI DOLASKA PRVAKA

‘Dinamo čeka teža utakmica nego u Kazahstanu, jer smo mi trenutno bolji od Astane’

Upišite pojam koji želite pretraživati