Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dilao drogu kod osnovne škole i trošio je s djecom, završio u zatvoru na dvije i pol godine

Koprivničanac Marko (25), inače konobar s prebivalištem u Križevcima, presudom Županijskog suda u Bjelovaru osuđen je na dvije i pol godine zatvora zbog najtežih kaznenih djela zlouporabe opojnih droga.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Osuđen je za preprodaju opojnih droga i omogućavanje trošenja droga među kojima su bile maloljetne osobe koje se u kazneno-pravnom smislu smatraju djecom. Što je najgore, Marko je drogu preprodavao i omogućavao njeno trošenje djeci u blizini Osnovne škole Vladimir Nazor.

Zaradio 3000 kuna

Prema presudi, Marko je svoj ‘biznis’, kojim je prema presudi zaradio nešto manje od 3000 kuna, obavljao od lipnja pa do kraja prošle godine kada je uhićen, odnosno kada je jednom mladiću kod križevačkog stadiona na Štefanje prodao tableticu ecstasyja na kojoj je bio otisnut logo ručne granate.

U studenom je u jednom križevačkom kafiću u središtu grada za 500 kuna jednoj djevojci prodao pet tableta ecstasyja. Istoj je djevojci u Kostanjevcu Riječkom početkom prosinca prošle godine prodao još pet komada ecstasyja za isti iznos. Tijekom ljeta prošle godine, jednom je mladiću koji je prema zakonu dijete, u tri navrata prodao po tri i pet grama amfetaminske droge speed za 300 kuna.

Speed je Marko tržio i u lipnju, i to jednom mladiću kojemu je u tri navrata prodao po gram za 100 kuna. Kako nadalje otkriva presuda bjelovarskog Županijskog suda, Marko je u Varaždinskoj ulici u Križevcima jednom mladiću prodao gram speeda za 100 kuna i preko Whatsapp aplikacije dogovorio da će mu prodati pet komada ecstasyja.

Dilanje u školskom parku

U parku kod Osnovne škole Vladimir Nazor tijekom prošlog ljeta Marko se ‘polakomio’ tako da je pola grama ‘speeda’ jednom mladiću prodao za 200 kuna, što je znatno više od njegove cijene na ulici. Jednoj je starijoj djevojčici prodao za 150 kuna dvije tablete ecstasyja, a bavio se i marihuanom. Tako je na parkiralištu ugostiteljskog objekta kod stadiona jednom sumještaninu prodao dvaput po gram marihuane za po 100 kuna. To je bilo to što se tiče preprodaja.

No, Marko je bio i konzument droga, a bio je, čini se, i široke ruke pa je njezino trošenje besplatno omogućavao i drugim mladićima i djevojkama među kojima su bila i, zakonski gledano, djeca. Tako je tijekom srpnja ili kolovoza prošle godine jednom mladiću dao ‘joint’ marihuane.

U parku nedaleko od jednog kafića u Križevcima zapalio je ‘joint’ koji je zajedno popušio s mladim poznanikom. Drogirao se speedom s jednim mladićem u jednom gradskom noćnom okupljalištu, a s jednim je pajdašem u njegovu automobilu šmrkao ‘speed’. I za kraj, drogom je častio i svoju djevojku koja je tada bila maloljetna i po zakonu dijete, kojoj je dao da konzumira speed.

Na zaslonu mobitela rasuo je speed od kojeg je sačinio ‘lajnu’, a koju je njegova djevojka ušmrkala na slamčicu. Treba svakako naglasiti kako su sve gore u tekstu spomenute različite osobe, tako da je krug mladih kojima je Marko učinio drogu lako dostupnom povelik.

Želi se zaposliti

Na suđenju je Marko priznao krivnju, iskazao žaljenje, rekao da je spreman nakon izlaska iz zatvora zaposliti se i državi vratiti iznos za koji se tereti da ga je zaradio kaznenim djelima za koja je osuđen. Branio se da je kada je sva ta nedjela počinio bio drogiran, a nakon što je bio uhićen, da je zbog depresije iz istražnog zatvora prebačen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj u Zagrebu.

Rekao je da droge više ne konzumira te da nema namjeru vraćati se na staro. Svjestan da će završiti u zatvoru, u svojoj obrani rekao je da je izlaskom na slobodu spreman se zaposliti kao pekar, ili ponovno kao konobar. U kontaktu je s roditeljima koji su mu podrška i šalju mu novac, a s njima se redovito čuje i razgovara.

Roditelji podrška

Sa svim osobama iz optužnice, osim sa svojom djevojkom, on više ne komunicira, a otac mu je čak i zamolio vlasnika kafića u kojem je radio do uhićenja da ga natrag tamo zaposli, što je ovaj i pristao. Prilikom izricanja presude i određivanja kazne, bjelovarska sutkinja Maja Sikora, koja je predsjedala vijećem Županijskog suda, kao olakotnu okolnost uvažila mu je i činjenicu kako djeca kojoj je prodavao drogu ipak od konzumiranja nemaju trajnijih posljedica.

Djevojčica kojoj je prodao ecstasy redovito ide na terapiju kod dječjeg psihologa i redovito se testira, druga se djevojčica podvrgnula liječenju nakon konzumacije droge, a stariji dječak kojemu je Marko prodao ‘speed’ drogu više ne konzumira.

Sutkinja je Marka oslobodila i plaćanja troškova kaznenog postupka koji je uvelike i sam skratio svojim skrušenim priznanjem i obećanjem kako više neće činiti kaznena djela.

FOTO: Ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OBAVIJEST KUPCIMA

Poznati trgovački lanac: “Ako ste kupili ovaj proizvod, molimo da nam se javite s računom”

svojim rukama stvara čaroliju

FOTO/VIDEO Iz Anitine radionice već dvije godine izlaze vještice i vile

EURO KVALIFIKACIJE

FOTO Sjajna atmosfera! Puna dvorana bodri Hrvatsku na putu prema Europskom prvenstvu

KALINOVČANKA SE BAVI IZRADOM PREPOZNATLJIVIH SUVENIRA

FOTO/VIDEO Jasminka Miklić prodaje pijesak. Turistima je postao omiljeni suvenir

GUME, MJEŠOVITI OTPAD, NEMA ČEGA NEMA, UNATOČ JASNOJ ZABRANI

VIDEO Šume su pune smeća, čitatelj nam otkrio još jednu kritičnu lokaciju

SULUDI PERFORMANS U TRGOVAČKOM CENTRU "KOŠTAO" JU 240 EURA

Jadranka je zakucala mobitel u pod te ga rukama prepolovila. Razlog je krajnje bizaran


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati