Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Potres u turskoj usporio radove

Dio Turaka vratio se stradalim obiteljima, traže nove radnike

Posljedice strašnog potresa koji je najviše štete u ljudskim žrtvama i imovini donio Turskoj i Siriji indirektno se osjete i u Koprivničko-križevačkoj županiji. Naime, poznato je kako upravo turski div Cengiz i njegovih više stotina radnika obnavljaju i grade prugu na dionici Križevci – Koprivnica – mađarska granica. Mnogi od njih morali su se vratiti svojim stradalim obiteljima i pomoći u obnovi svoje zemlje. To je i razlog, ako ste prolazili pored radova – zašto radnika u zadnjih desetak dana nema. 

U HŽ Infrastrukturi, koja je investitor radova na navedenoj dionici, navode kako se radovi izvode na cijeloj trasi te kako je rok završetka i dalje rujan 2024. 

– Na dijelu od Koprivnice do mađarske granice završeni su zemljani radovi te je na većem dijelu završen i gornji ustroj novog kolosijeka. Na dijelu od Križevaca do Koprivnice radi se na svim objektima, a na glavnoj trasi radi se na dijelu od Križevaca do Lepavine te su počeli i radovi na dijelu od Lepavine do Koprivnice – potvrdili su nam iz korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture. 

Potvrdili su kako su još uvijek „u navedenom roku“, međutim, na progres projekta značajan utjecaj ima eskalacija cijena materijala i energenata izazvana pandemijom, a nakon toga i ratom Rusije i Ukrajine. 

– Dodatni izazov je i potres koji je nedavno pogodio Tursku. S obzirom na to da je izvođač radova turska tvrtka, mnoge obitelji radnika koji rade na projektu nastradale su u razornom potresu te su oni otišli u Tursku pokušati pomoći obiteljima. Zbog toga su trenutno prekinuti radovi na mostu Drava jer su radnici na mostu iz pogođenog kraja. Kako bi se ta situacija riješila, izvođač pokušava angažirati nove radnike – doznajemo u HŽ Infrastrukturi. 

Investitor navodi i kako je vidljivo da izvođač kvalitetno izvodi radove i da ulaže maksimalan trud da uz sve poteškoće pokuša održati dinamiku radova. Međutim, druga dionica na kojoj su radovi krenuli koju godinu ranije, ona od Dugog Sela do Križevaca, ima potpuno drukčiju priču. Raniji izvođači ili su otišli u stečaj ili nisu mogli pratiti radove pa ih danas, kako doznajemo, izvode hrvatski konzorcij DIV, Dalekovod i Zagreb Montaža. 

– Provedba projekta rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci doživjela je određene izmjene u odnosu na planirano zbog niza okolnosti, uključujući lošu financijsku situaciju izvođača radova, preraspodjelu radova između članova konzorcija, pandemiju koronavirusa i eskalaciju cijena građevnoga materijala na globalnome tržištu – ponovili su u HŽ Infrastrukturi i dodali kako vjeruju da će i oni završiti paralelno s radovima na prvoj dionici – krajem 2024. godine. Inače, prvotni rok za završetak bio je 2020. godina, rok je probijen dvaput, a sad će, čini se, i treći put jer je zadnja molba naših izvođača bila da se rok produlji na ljeto 2023. U HŽ Infrastrukturi sad su potvrdili kraj iduće godine.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

obavijest potrošačima

U prehrambenom proizvodu iz Albanije otkrivena prisutnost jako toksične kemikalije

sjednica gradskog vijeća

Grad podigao subvencije za vrtiće izvan grada, oporba ih kritizirala zbog nerješavanja problema s kapacitetima

SAVLADANA ZADNJA PREPREKA ZA IZGRADNJU GEOTERMALNE ELEKTRANE

Za izgradnju je potrebno 100 milijuna eura, tražit će strateškog partnera

DOBRA VIJEST ZA STANOVNIKE PODOLICA ALI I SVE OSTALE U PROMETU

FOTO Tri tjedna prije roka otvorena Zagrebačka, prometuje se u oba smjera

SAMO DA NAS VRIJEME POSLUŽI

Podravka sprema 4500 porcija graha, dijelit će se u parku, a znamo i satnice koncerata

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Sudarila se dva teretna vozila na Podravskoj magistrali. Jedna osoba ozlijeđena


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati