Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Direktor sam sebi pozajmljivao novac tvrtke i prouzročio stečaj, izvukao gotovo tri milijuna kuna

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim 60-godišnjakom s područja Koprivničko-križevačke županije, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela prijevara u gospodarskom poslovanju, zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i prouzročenje stečaja.

Sumnja se da je osumnjičeni kao zaposlenik trgovačkog društva u kojem je obavljao poslove stvarnog direktora protivno interesima tog trgovačkog društva od 2018. do 2020. godine podizao sa žiro računa trgovačkog društva novac u ukupnom iznosu od 2.889.236 kuna, koji nije dokumentirao kao poslovni trošak nego je novac zadržao za sebe, uknjiživši ga kao pozajmicu sebi koju nije vratio.

Nevraćanjem pozajmica i ne poduzimanjem nikakvih pravnih radnji osiguranja povrata sredstva, nije zaštitio pravni interes trgovačkog društva o čijim interesima se bio dužan brinuti zbog čega je nastala šteta trgovačkog društva.

Nadalje, sumnja se da je u stanju prijeteće nesposobnosti za plaćanje trgovačkog društva koja je nastupila 2021. godine, prethodno dio imovine trgovačkog društva ukupne vrijednosti od 131.875,00 kn, koja bi činila buduću stečajnu masu, prividno prodao sebi.

Prividnost pravnog posla se očituje u činjenici da navedeni račun nije plaćen nego je u poslovnim knjigama trgovačkog društva uvećan njegov osobni dug, čime je oštetio buduću stečajnu masu za navedeni iznos.

Zbog izvalačenja imovine nenaplatnim pravnim poslom nad trgovačkim društvom zaključen je stečajni postupak iz razloga nedostatka imovine za namirenje troškova postupka i vjerovnika.

Također, sumnja se da je osumnjičeni s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi za trgovačko kojeg je bio odgovorna osoba doveo u zabludu odgovorne osobe jednog trgovačkog društva s područja Koprivničko-križevačke županije na način da je ugovorio izvođenje određenih radova te su odgovorne osobe uplatile predujam od 150.000 kuna, a koji radovi nisu izvedeni niti je novac vraćen.

Protiv osumnjičenog je pondeseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

FOTO: Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI