Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Divlje svinje “teroriziraju” Podravinu: “Dosta nam je toga da stalno zbrajamo štetu!”

Obitelji Dreković, koja već deset godina živi na Javovrovačkim brijegu, vikend-naselju na području općine Novigrad Podravski, sve više problema stvaraju divlje svinje. Skoro da nema dana, priča nam Darinka Dreković, da u noćnim satima u njihovo dvorište iz okolnih šuma ne dođu divlje svinje i naprave štetu. Dio dvorišta u kojem imaju posađene orahe i voćke nerijetko je u potpunosti izrovan pa Darinka i njen suprug Drago često moraju ravnati teren.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Situacija s divljim svinjama iz godine u godinu sve je gora, a sad je postala neizdrživa. Mi smo jednostavno nemoćni i sad želimo javno skrenuti pozornost na naš problem jer nam je dojadilo stalno ravnati dvorište nakon noćnih „posjeta“ divljih svinja – žali se Darinka Dreković.

Pokušali su, kaže Darinka, na razne načine zaustaviti divlje svinje da ne dolaze u njihovo dvorište, no i dalje u dvorištu nastaje šteta. Nisu pomogli ni repelenti, a ni pucanje petardama.

– Idemo kasno spavati kako bismo dočekali dolazak divljih svinja, a i u noći se budimo i provjeravamo jesu li stigle. Znamo čuti šuškanje pa je tad suprug znao baciti petardu, ali je onda drugo jutro našao „probijenu“ ogradu jer su se prestrašile i počele bježati. Koliko god mi pazili da ih zateknemo, još nismo naletjeli na prizor da bismo ih baš zatekli pokraj oraha ili voćke – kaže Darinka Dreković.

Za pomoć su se obratili i Lovačkoj udruzi Jelen iz Draganovca koja gospodari lovištem na području Javorovačkog brijega, ali ni to im nije pomoglo.

– Divlje svinje jako su inteligentne, a u to se i mi uvjeravamo svakodnevno. Lovci su nakon naših molbi u nekoliko navrata bili u lovu, ali nije bilo odstrela. Dosta nam je toga da stalno zbrajamo štetu i želimo da se ovaj naš dugogodišnji problem riješi – zaključila je Darinka Dreković.

Zlatko Capek, predsjednik Lovačke udruge Jelen, ističe kako su upoznati s problemom divljih svinja koji nije izražen samo u lovištu kojem gospodari njihova udruga, nego i u ostalima.

– Imamo određeni broj divljih svinja koje smijemo odstrijeliti tijekom godine, a njihova najezda sve je veća pa se zbog toga javljaju problemi. Ako se značajno ne poveća ta kvota odstrela, bojim se da će problemi iz godine u godinu biti sve izraženiji u svim lovištima. Pokušavamo repelentima otjerati divlje svinje i činimo sve što je u našoj moći da se problem riješi jer ni nama ne odgovora stalno kroz police osiguranja podmirivati štete koje rade. Nažalost, divljač u potrazi za hranom sve češće dolazi i u rubne dijelove naselja pa i tu nastaju štete – zaključio je Zlatko Capek.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI