Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
cjelodnevna nastava

Djeca će u školi boraviti do 17 sati, učiteljima će plaće rasti i do 25 posto

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Od jeseni ove godine kreće najnoviji pilot-projekt Ministarstva obrazovanja – cjelodnevna nastava u 50 hrvatskih osnovnih škola. Kako doznajemo, prijavit će se i neke koprivničke, križevačke i đurđevačke osnovne škole. Program će trajati četiri godine, a Vlada je u tu namjenu osigurala 1,5 milijarda eura. Radi se o eksperimentalnoj provedbi nastave, ali i mogućnosti materijalnog poboljšanja uvjeta i povećanja kapaciteta u tu svrhu.

Ministar Radovan Fuchs objavio je protekli tjedan kako će svaka škola u tom projektu dobiti pomoć od 300.000 eura, a nastavnici i povećanje plaće, fiksni dodatak od 4,5 posto, a svi koji budu aktivnije sudjelovali moguće je da im plaće rastu do 25 posto. Podravski ima potvrde iz naših gradova kako će se škole prijaviti, no koja će na kraju „upasti“ u pilot-projekt, znat će se već početkom svibnja kako bi ostalo dovoljno vremena za implementaciju.

Ono što se mijenja za škole u projektu je trajanje obaveznih školskih aktivnosti i nastave, a to je od 8 do 15 ili 15.30 sati. Redovna nastava za učenike nižih razreda bit će do 12.40 sati, a viših do 13.15. Slijedi ručak i odmor u trajanju od 40 minuta, a zatim se nastavlja obavezni dio, učitelji će pomagati učenicima u zadaćama ili odrađivati dopunske ili dodatne predmetne aktivnosti. Usto treba dodati i kako se povećava satnica matematike i hrvatskog jezika. Jedan od ciljeva je, kazali su iz Ministarstva, smanjiti troškove roditeljima za instrukcije te da se „poveća kvaliteta obiteljskog života“.

– Manje zadaća – više obiteljskih druženja – dodao je ministar Fuchs.

Poslije obaveznog dijela slijede izborne aktivnosti, one školske do 17 sati, a škole će ih moći provoditi i poslije 17, poput onih vannastavnih sportskih, glazbenih…

– Da, naša đurđevačka škola prijavit će se na ovaj eksperimentalni projekt. Postoji materijalni dio, osigurana su sredstva, a mi ćemo kandidirati za dogradnju škole i nove kapacitete, između ostalog i ugradnju bazena za uvođenje škole plivanja – rekao je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i dodao kako će se prijaviti i u eksperimentalni nastavni dio, dok su nam i u Križevcima istaknuli kako je poziv tek vani i da škole pripremaju prijave.

Helena Knežević ravnateljica je nove koprivničke osnovne škole na Podolicama, koja već ima jednosmjensku nastavu, jedna je od najmodernijih hrvatskih osnovnih škola i ima velike šanse ući u „top 50“. Ipak…

Helena Knežević ravnateljica OŠ Podolice

– Još uvijek traje e-savjetovanje, daju se prijedlozi i kritike i treba vidjeti u kakvom će sadržaju ići u primjenu. Jedva sam čekala ovu priliku, no kad smo kolege i ja vidjeli sadržaj, nismo baš bili zadovoljni – ističe Knežević.

Dodaje kako ima puno detalja koji nisu razrađeni, a nisu beznačajni.

-Informatika se svodi na samo jedan sat tjedno, što znači da bi kod nas dva nastavnika trebala ostati bez posla jer nam je jedan dovoljan. Također, imamo produženi boravak u kojem rade dvije nastavnice. Bude li cjelodnevna nastava, one nam nisu potrebne. Predviđeno je i vrijeme od sat i pol za pisanje zadaća, učenje i ponavljanje – nemoguće da se to odradi u tom vremenu na cijelom razredu – smatra Helena Knežević i dodaje da nitko od ravnatelja s kojima je komunicirala nije pretjerano zadovoljan, a vjerojatno ni roditelji.

– Dobra stvar jest povećanje plaća nastavnicima, no prema ovome što sada znamo, nakon 17 sati morat će se baviti i dodatnom papirologijom. Učenici također imaju svoje izvannastavne aktivnosti, ne znam kako će to sve biti izvedivo – navodi ravnateljica škole na Podolicama.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce

Raspisan je javni poziv

Ova općina za svako novorođenče jednokratno isplaćuje tri tisuće eura

Mališani iz Molvi istaknuli su se super rezultatima

FOTO Načelnik ugostio male olimpijce

ZBOG NADVOŽNJAKA I NEMARA RADNIKA IMAJU VELIKE PROBLEME

VIDEO Stanari ogorčeni: “Da se žaba popiša mi već plivamo, po dvorištima nam plutaju fekalije”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati