Kako bi sačuvali svoje zdravlje, između ostalog, nužno je obratiti pažnju i na vrstu ulja koje koristite za pripremu hrane. U jednom su nedavno provedenom istraživanju korištene četiri popularne vrsta ulja. To su maslinovo, suncokretovo, sojino i kukuruzno. Ulja su zagrijana na temperaturama od 160 do 180 celzijevih stupnjeva su te ponovo korištena deset puta.
Prema dobivenim rezultatima, ispostavilo se kako je maslinovo ulje najbolje zato što znatno bolje podnosi visoke temperature, a samim tim omogućuje zdraviju pripremu namirnica. Ono također sadrži omega-6 i omega-3 masne kiseline te oleinsku kiselinu koja smanjuje rizik od razvoja raka.
Ranije je dokazano i da ljudi koji konzumiraju maslinovo ulje u većoj mjeri imaju više razine proteina koji pomaže u jačanju kostiju. Ekstra djevičansko maslinovo ulje također smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti te snižava visoki krvni tlak. Pored maslinovog, vrlo je zdravo i ulje avokada. Važno je svakako obratiti pažnju na količinu koju konzumirate, jer kao i kod ostale hrane, prekomjerna konzumacija može biti štetna.
U borbi protiv akni ekstra djevičansko maslinovo ulje pomaže i djeluje antibakterijski i protuupalno. Mješavina maslinovog ulja i eteričnog ulja lavande čisti kožu, suzbijajući bakterije čime se sprječava pojava novih akni, piše oleumhistriae.
FOTO ilustracija