Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Search
Close this search box.
Berba grožđa u većini će vinogorja ove godine krenuti nešto ranije

Do branja bi idealne za lozu bile svježije noći, a ne bi škodila ni kiša

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Druga je polovica mjeseca kolovoza, a neki vinogradari već su krenuli s berbom grožđa. Ni oni najstariji vjerojatno ne pamte takvu godinu, no vegetacija je uranila dobra dva tjedna pa su gotovo sve voćne kulture krenule sazrijevati ranije nego uobičajeno. Iznimka nije ni grožđe, a ovisno o mikrolokaciji, situacija je bitno drugačija. Tako jedan od najpoznatijih i najuspješnijih podravskih vinogradara Goran Kostanjevec, čiji se nasadi vinove loze nalaze u Lukovcu u Općini Rasinja, s berbom već krenuo.

– Krećemo već ovog tjedna, a prve na red dolaze rane sorte kao što su Chardonnay za pjenušac pa pinoti, zatim silvanac. Bit će to početak berbe i dobra tri tjedna prije nego što bi bilo uobičajeno, no ne brinem puno jer grožđe je zdravo i kvalitetno – istaknuo je Goran Kostanjevec koji smatra da bi vinovoj lozi i grožđu dobro došla kiša.

Muke po tuči

– Vidjet ćemo hoće li biti kiše, no i ako je ne bude neće biti nekih posebnih problema. Veći problem za grožđe su ove nesnosne vrućine koje smo proživljavali proteklih dana, ali i svi ti toplinski valovi. Kada su takve vrućine, bobice grožđa ne pune se sokom koliko bi trebale – kazao je Kostanjevec koji svejedno vjeruje da će ovogodišnja berba biti kvalitetna. Straha nema ni u kalničkom Prigorju. Ondje su najgore prošli prije nekih dva mjeseca, kada je tuča poharala nasade i uništila barem 30 posto prinosa. No, najveći kalnički vinogradar, ujedno i načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer vjeruje da bi kvaliteta vina i ove godine trebala biti zadovoljavajuća.

– Tuča je sigurno utjecala na kvalitetu grožđa. Sigurno 30 posto uroda je propalo zbog tuče, a poslije toga smo lozu morali dodatno štititi pa je i po tome godina bila zahtjevna. Vidjet ćemo kakva će na kraju biti kvaliteta grožđa, a najveći izazov svakako će i ove godine biti u podrumima, jer unatoč svemu, može se uz trud i pažnju napraviti kvalitetno vino – rekao je Kešer i dodao da za razliku od drugih županijskih vinogorja, u Kalniku ipak ne bi trebalo biti preuranjene berbe.

– Berba neće biti puno ranije nego inače. Loza voli toplo vrijeme i vrućine zapravo i ne rade puno štete lozi. Prvo krećemo s berbom sivog pinota, a potom dolaze i druge sorte, no ima još vremena i s berbom planiram krenuti negdje sredinom rujna – zaključio je Kešer, no zato će berba nešto ranije nego inače krenuti i na Dravskim peskima.

Odlična kvaliteta

Pjeskovito tlo jedan je od ključnih faktora za iznimnu kvalitetu vina Ivana Topolovčana iz Kloštra Podravskog. Naravno, uz vinarevo iskustvo i znanje, a berba će i u kloštarskom Veselom bregu biti nešto ranije nego inače.

– Bit će berba nešto ranije, ali ne puno. Planiram negdje poslije 1. rujna krenuti s pinotom, a zatim na red dolaze ostale sorte. Za sada je sve pet, ma sve pet plus i po kvaliteti i po količini i stvarno se ne mogu požaliti. Kvaliteta grožđa je odlična i sve je pod kontrolom, no u vinogradarstvu se puno toga može promijeniti samo u nekoliko dana pa smo stoga i dalje oprezni i budni – otkrio je Topolovčan i naglasio da je istina da vinova loza voli sunce i toplinu.

– Vrućine ne smetaju toliko vinogradu, no sada bi bilo idealno da do berbe budu nešto svježije noći. To bi bilo savršeno za grožđe – kazao je Topolovčan.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

POLICIJA TRAGA ZA POČINITELJIMA

FOTO/VIDEO Na obroncima Kalnika netko je devastirao 20 klijeti: Razbijali su prozore, prolijevali vino, jednu su čak i zapalili

MISLI NA ZDRAVLJE

Sok od ovog zaboravljenog povrća najbolji je lijek za visoki krvni tlak

ŠKOLSKA ZGRADA U SIROVOJ KATALENI I DALJE ČEKA OBNOVU

Roditelji ogorčeni: “Naše naselje očito je nepoželjno gradskim čelnicima jer nas se uporno zanemaruje”