Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
GRADSKIM ULICAMA VOZI VEĆ 5 GODINA

Do kraja prošle godine BusKo prevezao čak 25 tisuća putnika

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

BusKo, mali električni bus, koprivničkim ulicama vozi već pet godina i zbog svoje karakteristične plave boje s oznakama prepoznatljiva je pojava na gradskim cestama. Besplatni je to gradski javni prijevoz i jedinstven u našim krajevima, pokrenut 2018. godine koji redovno vozi po zadanom rasporedu na dvije linije. Iako zamišljen da građanima pruži kvalitetniji javni prijevoz i bolju povezanost unutar grada i prigradskih naselja, nemali broj građana i naših čitatelja javlja nam kako nerijetko vide kako BusKo vozi gotovo prazan. Stoga smo pitali Komunalac, gradsku tvrtku zaduženu za njegovo prometovanje, kako bismo saznali neke konkretnije brojke koliko naših građana koristi BusKo. Kako su nam odgovorili iz Komunalca, broj putnika bilježe od 2019. godine.

– Zaključno s 2022. godinom BusKo je prevezao ukupno 25.056 putnika, najviše 2019. godine, njih 9051 – navode iz Komunalca, uz napomenu kako za vrijeme pandemije, odnosno lockdowna nije vozio većinu 2020. godine, a nakon toga je zbog pandemijskih mjera smio prevoziti najviše do pet putnika, od sveukupno 12, koliko u njemu ima mjesta.

BusKom se, prema podacima Komunalca, prosječno vozi 644 putnika mjesečno. U pandemijskoj 2020. godini prevezeno je ukupno 3744 putnika, a godinu nakon toga 4531 putnik. U prošloj godini, kada su ukinute mjere, vidljiv je porast broja putnika te sada iznosi ukupno 7730 putnika.

Valja uzeti u obzir i vremenske uvjete. BusKo je svakako puniji za hladnijeg i kišnog vremena, odnosno broj putnika veći je u razdoblju od listopada do svibnja. Kad se gledaju dnevni podaci, zanimljiv je podatak kako ga najveći broj putnika koristi ujutro, konkretno liniju koja kreće u 6:50 kod Kampusa, dok je druga najistaknutija linija ona koja iz Kampusa kreće u 14:10. Spomenimo kako za vrijeme uskrsnih blagdana BusKo neće voziti, točnije od utorka 10. travnja do 16. travnja zbog, kako su objavili iz Komunalca, stanke za Uskrs. Iako se pojedini mještani ponekad s pravom pitaju je li ovakva usluga uopće isplativa za grad veličine Koprivnice, valja uzeti u obzir kako je ona dobrodošla najranjivijim skupinama poput umirovljenika i studenata, koji ga nerijetko koriste na svom putu do sveučilišnog kampusa ili bolnice.

FOTO: Arhiva PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor

apsolutni rekorder

Biciklist u Koprivnici napuhao 4,90 promila


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati