Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
rezultati poslovanja

Dobit Hrvatske pošte drastično je pala, no plaće radnika rasle su 20 posto i još će rasti…

Hrvatska pošta prošle je godine završila s najvećim investicijskim ciklusom u svojoj povijesti. Trajao je pet godina, a u poboljšanje uvjeta rada, logistiku i infrastrukturu uloženo više od milijardu kuna. Danas najveći davatelj poštanskih usluga zapošljava preko 9300 radnika i broji preko 1000 poslovnica u više od 800 naselja. Na tržištu poštanskih usluga u Hrvatskoj prošle su godine poslovala ukupno 24 davatelja usluga i udio Hrvatske pošte iznosio je 86,9 posto u zadnjem tromjesječju 2022. godine.

U odnosu na 2021. godinu, ukupni prihodi Hrvatske pošte veći su za 5,2 posto i iznose 1,8 milijardi kuna. S druge strane neto dobit pala je s 48,6 milijuna kuna u 2021. godini na 7,5 milijuna u 2022. što je pad od čak 84 posto. Rezultat je to rashoda većih za preko 100 milijuna kuna uzrokovanih rastom troškova sirovina i materijala, povećanja cijena i potrošnje energenata.

“Povećanje rashoda znatno je i u dijelu troškova osoblja koji su veći za 34,3 milijuna kuna obzirom na značajno povećanje plaća za najniže platne razrede”, objasnili su iz Hrvatske pošte. U prva tri platna razreda povećana su primanja radnika za 20 posto što sveukupno obuhvaća značajno povećanje primanja za više od 8500 radnika.

Ove je godine dogovoreno novo povećanje plaća radnika Hrvatske pošte za 25 posto. Ukupno ulaganje u povećanja primanja radnika iznosit će gotovo 30 milijuna eura godišnje, a na upit HINE iz pošte su odgovorili da će se povišica od 25 posto raspodijeliti tako da će od 1. srpnja plaće rasti 10 posto, uz porast naknada za prijevoz i prehranu. U studenom ove godine plaće će porasti za 7,5 posto, a za isto toliko još i od ožujka iduće godine.

Jedan od najvećih projekata Hrvatske pošte u 2021. i cijeloj 2022. godini svakako je projekt – Euro. Svim je korisnima u prosincu 2022. bila omogućena kupovina paketića hrvatskih kovanica eura kao i da do kraja 2023. godine mijenjaju kune u euro što je sve Hrvatska pošta sama financirala iz vlastitog poslovanja. Uz Finu, ovo je jedina ustanova u Hrvatskoj gdje građani mogu obavljati konverziju valute.

FOTO Hrvatska pošta

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

U krvi imao 1,92 promila

Pijani muškarac (44) u Koprivnici pao s električnog romobila i zadobio teške tjelesne ozljede

IZLET

FOTO Virovski umirovljenici hodočastili u Mariju Bistricu

lokalni nogomet

FOTO Močile druge, Borac pao u Virju, Herešinu ‘prvi set’, Križevčani kiksali i ostali bez naslova

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

za svakog je bilo ponešto u Legradu

FOTO Legrađani se družili na sajmu udruga, slijedi bogat sadržaj uz proslavu dana općine

OLIMPIJADA DJEČJIH VRTIĆA U ĐURĐEVCU

FOTO/VIDEO Mališani iz Đurđevca najbolji, Novigracima nagrada za fair play


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati