Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
registrirana je najniža stopa nezaposlenosti

Dobre vijesti! U županiji nikad nije bilo manje nezaposlenih

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Stopa registrirane nezaposlenosti u Koprivničko-križevačkoj županiji u lipnju ove godine iznosila je 3,9 posto, pokazuju podaci istraživanja Državnog zavoda za statistiku. Najmanji je to postotak otkako je ovakvog mjerenja još od kraja devedesetih godina, a veću zaposlenost od Koprivničko-križevačke u lipnju su imali tek četiri županije i Grad Zagreb. Naša je županija po pitanju registrirane nezaposlenosti iznad državnog prosjeka koji iznosi 5,6 posto i većine susjednih županija, poput Virovitičko-podravske, gdje je stopa nezaposlenosti i dalje najviša i iznosi čak 13,3 posto. Od županija u okruženju bolja je tek Varaždinska, gdje je stopa registrirane nezaposlenosti 3 posto.

Među nezaposlenim osobama više je žena (4,7 posto) nego muškaraca (3,1 posto), a ohrabrujuće je to što stopa registrirane nezaposlenosti pada iz godine u godinu. Od vrhunca krize 2014. Godine, kada praktički četvrtina aktivnog stanovništva KKŽ nije imala posao (24,4 posto nezaposlenih), došli smo do sadašnjih manje od četiri posto. Dok je tada na vrhuncu krize bez posla bilo gotovo 14 tisuća aktivnih stanovnika, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su u ožujku na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u potrazi za poslom prijavljene bile 3602 osobe s prebivalištem u Koprivničko- križevačkoj županiji.

To je praktički dvostruko manje od susjedne Bjelovarsko-bilogorske županije koja ima otprilike podjednaki broj stanovnika, no zato i dvostruko više nezaposlenih – 7288. Ukupno je radno aktivnog stanovništva u lipnju ove godine u našoj županiji bilo 41.280, od čega 18.718 žena, a zaposleno je bilo 39.686 ljudi, od čega 17.829 žena. Svaki četvrti zaposleni u Koprivničko-križevačkoj županiji, pokazuju podaci DZS-a, radi u prerađivačkoj industriji. U tom je sektoru posao pronašlo 11.326 osoba, a slijedi trgovina na malo i veliko sa 4.969 zaposlenika. U obrazovnom sektoru zaposleno je 2.839 ljudi, od čega velika većina (2.242) žena, a i u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi uglavnom su zaposlene žene (2.454). Lako je za pretpostaviti da su većina od 3.457 zaposlenih u građevinarstvu muškarci, dok je u sektoru javne uprave i obrane zaposleno 2.374, a u poljoprivredi 3.344 ljudi.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

GRADSKI VIJEĆNICI BEZ RASPRAVE USVOJILI JEDAN OD NAJVAŽNIJIH GRADSKIH DOKUMENATA

U prostornom planu istočna obilaznica, nova pruga i dvije gospodarske zone

RADNO ISKUSTVO NIJE VAŽNO

Prehrambena kompanija traži 15 mehaničara

KREŠIMIR HABIJANEC POSAO ĆE OBAVLJATI VOLONTERSKI

HGK Županijska komora Koprivnica ima novog predsjednika

SEDMORICA MALOBUKOVČANA NA POVIJESNOM RIJEČNOM PUTU

Preplovit će 300 kilometara kako bi na Ovčari položili vijence za sve koji su izgubili život u Domovinskom ratu

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U PRIGORJU

VIDEO Darinku je ubio bik od 700 kilograma: “Našla sam mamu kako bespomoćno sjedi pokraj štale, drugi dan je umrla u bolnici”

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Teška prometna nesreća u Koprivnici. Motociklist prevezen u bolnicu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati