Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
U POGON ZA PRERADU DOLAZIT ĆE OTPAD IZ PET ŽUPANIJA

Dobro odvajamo otpad pa će nam ga slati još više, i to iz Bjelovara

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Budući  da se u javnosti pojavila informacija o tome da će u RCGO Piškornica, osim četiri županije osnivačice, otpad dovoziti  i jedinicelokalne samouprave s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, upitali smo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da nam pojasni zbog čega je došlo do ove odluke i otkrije hoće li količine otpada biti previše za kapacitete Centra koji je projektiran za otpad iz četiri županije. Također, tražili smo da nam objasne što su točno prva i drug faza projekta.

U Ministarstvu kažu da otpada neće biti previšejer vjeruju u nas i u naše navike odvajanja otpada, a tako ispada da ćemo otpad iz Bjelovarsko-bilogorske županije mi sami dovoziti u naše susjedstvo. Naime, tamo se nadaju da će navike građana o odvajanju otpada, koji bi s godinama trebao rasti, dovesti do toga dana Piškornici preostane kapaciteta za otpad iz još jedne županije.

– Prva faza projekta RCGO Piškornica obuhvaća projektiranje i izgradnju RCGO Piškornica te razdoblje u kojem će RCGO Piškornica početi s radom. S obzirom na to da Republika Hrvatska ima obvezu povećanja stope recikliranja i smanjivanja odlaganja komunalnog otpada, predviđeno je da će se količine miješanog komunalnog otpada koje će RCGO Piškornica zaprimati iz četiri županije sjeverozapadne Hrvatske postupno smanjivati te će, sukladno dostupnim kapacitetima, RCGO Piškornica početi zaprimati i miješani komunalni otpad iz Bjelovarsko-bilogorske županije u drugoj faza projekta – naveli su iz Ministarstva na naš upit.

No,još jednastvar je ovdje je presudna. Naime,Bjelovarsko- bilogorska županija na županijskoj razini nema riješen plan odlaganja otpada. Sam Grad Bjelovar puno je uložio u svoje odlagalište Doline, ali to ne rješava probleme generalno. Pa tako ispada de je Bjelovarsko-bilogorska županija završila u projektu Piškornice zbog administrativnih pravila.

– Zakon o gospodarenju otpadom definirao je ciljeve vezane za recikliranje i odlaganje otpada, a u čl. 10 propisano je da su jedinice lokalne samouprave i jedinici područne (regionalne) samouprave odnosno Grad Zagreb dužni na svom području osigurati uvjete i provedbu propisanih mjera gospodarenja otpadom. Kroz dostupna EU i nacionalna sredstva sufinanciraju se projekti koji doprinose postizanju ovih ciljeva. Također, najviše stope odvojeno prikupljenog otpada na području su navedenih županija, stoga će u skladu s time dostupni kapaciteti nakon 2027. (po otvaranju Centra) biti dostupni za prihvat miješanog komunalnog otpada iz Bjelovarsko-bilogorske županije- odgovorili su iz Ministarstva.

FOTO Arhiva PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

posljedica poplava

FOTO/VIDEO Kod Botova uklanjaju vagone koje je uništila Drava u nedavnoj poplavi

FOTO/VIDEO Otvoren skate park, ljubitelji adrenalina natječu se u izvođenju vratolomija

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO Tomo je operirao srce, kuk, bruh i koljeno: “Pomalo pijem domaće vino, a na zemlji radim od pete godine”

NAIVA U FOKUSU

FOTO Slikari preuzeli ključeve grada, počeli 30-ti Podravski motivi

Sakupljanje žira

Hrvatske šume imaju obavijest za sve građane koji žele dodatno zaraditi

Završili u kanalu

Dvije osobe teško ozlijeđene u padu s motocikla

Upišite pojam koji želite pretraživati