Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN ORGANIZATOR KRAĐA IZ KUĆA

Dok je lažna djelatnica ministarstva zapričavala ljude, njene su im “pomagačice” krale novac

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Na 13 mjeseci zatvora nepravomoćno je na Općinskom sudu u Koprivnici osuđen Samir iz Podravine zbog počinjenja produljenog kaznenog djela krađe. Riječ je o muškarcu s podužom kaznenom evidencijom te se protiv njega na sudu u Koprivnici vodi postupak i zbog kaznenih djela teške krađe. Ranije je Samir osuđivan zbog prijetnji, teških krađa, razbojništva, krivotvorenja novca, krivotvorenja isprava, krađa, povrede dužnosti uzdržavanja i sprječavanja dokazivanja, a izricane su mu i uvjetne i bezuvjetne kazne zatvora, kao i rad za opće dobro. Ovaj puta osuđen je za nedjela koja je počinio još prije više od deset godina, a bio je ovo ponovljeni postupak nakon što je raniju presudu ukinuo viši, Županijski sud u Slavonskom Brodu.

Budančevica i Suha Katalena

No, Općinski sud u Koprivnici Samira je sada ponovno proglasio krivim za krađe u Budančevici i Suhoj Kataleni. Samir je s tri pomagačice početkom rujna 2013. godine stigao u obiteljsku kuću u Budančevici. Jedna od njih se ukućanima predstavila kao djelatnica ministarstva koja obavlja popis prostorija u domaćinstvu. Dok je ona razgovarala s ljudima i zaokupljala im pažnju, Samir i dvije pomagačice ušli su u kuću i iz ladice u sobu ukrali novčani iznos od sveukupno 12.600 kuna koji su potom međusobno podijelili. Gotovo ista ekipa predvođena Samirom se u veljači 2014. godine zaputila u obližnji Suhu Katalenu, gdje su očito pronašli novu žrtvu. Ista žena kao i u Budančevici je, postupajući po Samirovim uputama, došla do obiteljske kuće i ukućanima se predstavila kao djelatnica ministarstva.

Ona je došla popisati prostorije, ispričala im je, a dok im je ona zaokupljala pažnju, Samir i ostatak društva bacio se na posao. Ušuljali su se u kuću obitelji iz Suhe Katalene i iz ladice u hodniku iz dviju kartonskih kutija uzeli su i za sebe zadržali novčani iznos od čak 45 tisuća kuna koje su kasnije međusobno podijelili. U ovom postupku sudilo se samo Samiru pošto su ostali članovi ove kriminalne organizacije osuđeni u ranijim postupcima, a presudom je određeno da je Samir ovim krađama došao do nepripadne imovinske koristi od gotovo 26 tisuća kuna. Zbog toga je odlučeno kako je, ako ova presuda postane pravomoćna, u proračun Republike Hrvatske dužan uplatiti novčani iznos od gotovo 3.500 eura i to u roku od 30 dana.

Ulazili u kuće

Inače, postupak protiv ove skupine vodio se još od 2015. godine, kada se na listi optuženih našlo pet osoba. U međuvremenu se optužnica više puta mijenjala, postupci protiv pojedinih lopova su razdvajani pa je tako žena koja se predstavljala kao djelatnica ministarstva i zaokupljala pažnju ukućana pravomoćno osuđena prije više od šest godina. Ostalih troje optuženika osuđeno je krajem prošle godine, no dio koji se odnosio na Samira viši je sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje. A ista ona žena koja se predstavljala kao djelatnica ministarstva i koja je već odslužila svoju kaznu, sada se pojavila kao svjedokinja na suđenju Samiru. Rekla je kako je ulazila ljudima u kuće predstavljajući se kao djelatnica ministarstva, a nitko od njih nije je ni pitao što ona točno radi. Istaknula je da su u oba slučaja žrtve bile starije osobe, a oba puta ju je kod tih starijih ljudi doveo upravo Samir.

– Kad sam ja s tim ljudima izašla u njihovo dvorište, Samir i ostali ulazili su u kuće i nisu mi rekli što su iz tih kuća uzimali. Meni bi dali oko 300 kuna, a nisam uopće znala što rade i kada sam shvatila, prekinula sam kontakt s njima – istaknula je svjedokinja.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OKOLNOSTI DOGAĐAJA SE UTVRĐUJU

Učenik pao s prvog kata ludbreške osnovne škole, teško je ozlijeđen

Dovršeno je kriminalističko istraživanje

Pokušaj ubojstva kod Đurđevca: Ispalio metak u mladića (24) koji je sjedio u kombiju

nesavjesni vozači s područja pitomače

Marin s 3,12 promila krivudao cestom, a Matija pripit vozio bez vozačke. Dobili su ozbiljne novčane kazne

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KLOŠTRU PODRAVSKOM

FOTO/VIDEO: Mladi se vozač (19) Golfom zakucao u drvenu banderu. Prizor je šokantan

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati