Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Doktor Ivo Belan: I žene često znaju popiti previše

I žene piju alkoholna pića zbog raznih razloga. Koliko će piti i na koji će način piti, ovisi o okolnostima u kojima se žena nalazi, o običaju pijenja u njezinoj obitelji i među prijateljima, može ovisiti i o njezinom poslu, njezinim pogledima na život, itd.

MN: Što se događa kad pijete?

Piće po piće i žene postižu veće koncentracije alkohola u svojoj krvi nego muškarci. To je zato što su žene općenito manje nego muškarci i što u njihovu tijelu ima manje vode. Alkohol djeluje na ženski organizam tim jače što je žena manja ili mlada i što je manje naviknuta na piće. Što postaje starija, količina vode u tijelu se smanjuje, pa kad se takva žena prihvati pića, alkohol postiže u organizmu veće koncentracije. Ako žena uzima kontracepcijske tablete, može primijetiti da učinci alkohola traju duže.

MN: Koliko je alkohola razumno?

Preporučljivo je da žene ne konzumiraju više od 14 tzv. jedinica alkohola, raspoređenih tijekom cijelog tjedna, s jednim ili dva dana potpuno bez pića. Jednu jedinicu čini 8 grama ili 10 mililitara alkohola. Tako, na primjer, jedna jedinica je mala čaša vina ili četvrt litre piva. Dakako, ove približno razumne količine ne odnose se na trudnice, za koje je najbolje da uopće ne piju.

Valja imati na umu da postoje situacije kad čak i jedno ili dva pića može biti previše – npr. ako uskoro nakon toga imate namjeru voziti neko prijevozno sredstvo ili rukovati strojem. Isto tako, može biti opasno piti alkohol ako uzimate neke određene lijekove.

MN: Alkohol i vaše zdravlje

Prekomjerno pijenje alkohola povezano je sa zdravstvenim rizicima, u koje se ubrajaju oštećenje jetre i mozga, bolesti želuca, visoki krvni tlak i moždani udar. Također, postoji povećani rizik i od pojave raka usta i ždrijela, posebno ako je osoba i pušač. Novija istraživanja ukazuju da može postojati i lagano povećan rizik od raka dojke. Alkohol usporava i određene moždane funkcije, zahvaćajući vašu sposobnost koncentracije i koordinacije, što povećava šanse da doživite neki nesretni slučaj (bilo u prometu ili drugdje). Previše alkohola može utjecati na govor, pamćenje i prosuđivanje. Rezultat toga može biti da ste izloženi rizicima ili da postupate na način na koji inače možda ne biste postupali (npr. upustiti se u nezaštićeni seks, koji može dovesti do neželjene trudnoće ili spolno prenosive bolesti).

Alkohol može katkada učiniti da se osjećate opušteni i sretni. Međutim, isto tako on može učiniti da se osjećate jadno i nesretno, svadljivo, umorno ili potišteno. Dakle, iako se alkoholna pića koji put uzimaju u stanjima teških emocija ili s ciljem da se zaborave problemi, ta pića ipak ne mogu riješiti teške situacije, a mogu povećati osjećaj zabrinutosti i depresije. Mentalne zdravstvene poteškoće povezane su s pijenjem većih količina alkohola, a uključuju zabrinutost, napetost, potištenost i paranoju. Bilo kod kuće ili na poslu, rezultat vašeg pijenja mogu biti svađe, financijski problemi i pogoršani međuljudski odnosi. Alkoholna pića mogu sadržavati puno kalorija. Prema tome, ako vodite brigu o svojoj tjelesnoj težini, konzumirajte manje alkohola. Četvrt litre piva ima 85-110 kalorija, mala čaša vina 75-100 kalorija, itd.

Korisni savjeti

Kad pijete, pijte polako, sporo i pijte iz manjih čaša. Nemojte pokušavati “držati korak” s ostalim prijateljicama. Zapitajte sebe ZAŠTO ste se odlučili na neko piće. To vam može pomoći da odustanete. Nemojte piti zbog navike – neka to bude svjesni izbor. Pronađite neki zabavan način za druženje ili opuštanje, koji ne uključuje obavezno i pijenje alkoholnih pića. Ako imate velikih poteškoća u reduciranju svog pića, zatražite pomoć i savjet od stručnjaka.

Ako ste trudnica – kroz posteljicu alkohol lako prelazi iz majčine krvne cirkulacije u plod i može utjecati na razvoj ploda u maternici, posebno u ranim fazama trudnoće.  Prema tome, savjetuje se potpuno izbjegavati alkohol u trudnoći, ili ako vam to ne uspijeva, barem ga smanjiti na čašu-dvije, jednom ili dvaput tjedno.

Ako dojite – alkohol prelazi u malim količinama u dojenče, putem majčinog mlijeka. Te količine mogu utjecati na hranjenje, probavu i spavanje bebe.

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI