Donosimo popis svih dostupnih kredita i jamstava za poljoprivrednike u krizi

U Županiji pozivaju poduzetnike čiji je kontinuitet proizvodnje ugrožen nepredvidivim i dalekosežnim utjecajem kriza neka razmotre mogućnost financiranja potreba za obrtnim sredstvima (nabava repromaterijala za sjetvu, hrane za stoku, osiguranje likvidnosti uslijed visokog rasta troškova energenata i dr.) putem dostupnih kredita i uz jamstvene sheme uz državne potpore.

-Hrvatskim poljoprivrednicima su u tekućem programskom razdoblju uz bespovratne potpore te investicijske zajmove iz Programa ruralnog razvoja na raspolaganju zajmovi i jamstva za obrtna sredstva koji se plasiraju putem HBOR-a i HAMAG-BICRO–a od pojave COVID-a, uz nove linije HBOR-a zbog utjecaja ruske agresije na Ukrajinu – rekli su u Županiji.

Iako mjera Financijski instrumenti, koja uključuje zajmove i jamstva za poljoprivrednike i prerađivače te dionike sektora šumarstva, izvorno nije bila planirana u Programu ruralnog razvoja 2014.-2020., Ministarstvo poljoprivrede od 2018., nakon potvrde uspješne pripreme od strane Europske komisije i u suradnji s HAMAG BICRO-m i HBOR-om, provodi ovu mjeru za financiranje investicija.

Inače, u nekoliko godina provedbe na kraju drugog tromjesečja 2022. godine isplaćeno je 1.507 zajmova/jamstava u iznosu od 569,9 mil kuna.

-Pored bespovratnih potpora koje se pripremaju u skladu sa zaključcima Vlade RH, ovim putem predstavljamo i dostupne linije s počekom do 1 godine, rokom plaćanja pet godina i uz kamatnu stopu od 0,5%, a u svrhu financiranja povećanih troškova energije, nabave repromaterijala, stočne hrane, osiguranja likvidnosti i kontinuiranog rada uslijed poremećaja kojima su poljoprivrednici i prerađivači izloženi – doznajemo.

DOSTUPNI PROGRAMI (detalji na priloženim poveznicama)

1. HBOR: krediti i jamstva iz Privremenog okvira za Ukrajinu

Obrtna sredstva KRIZA 2022 – mjera

2. MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, HBOR, HAMAG-BICRO: Obrtna sredstva iz Programa

ruralnog razvoja sredstva

2.1. Obrtna sredstva za ruralni razvoj (link)

2.2Mikro zajmovi za obrtna sredstva za ruralni razvoj (link)

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Foto: Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI