Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Cijena pšenice tek nešto viša od prošlogodišnje

Doznajemo otkupne cijene žitarica za nadolazeću žetvu

Na istoku Hrvatske već je krenula žetva ozimih ratarskih kultura, a žetva ječma u Podravini krenut će ovog tjedna. Dobrih je to dva tjedna ranije u odnosu na uobičajeno vrijeme kada se žanje, a podravski ratari ističu da se kvaliteta žita čini jako dobrom, bez obzira na to što je uranilo. Ratari koje smo kontaktirali još ne znaju kakve otkupne cijene žitarica mogu očekivati, iako su već krenule razne špekulacije, no nadaju se da će biti veće nego prošle godine.

– Sve ispod 200 eura po toni pšenice nije dobro. Pšenica se prošle godine otkupljivala za 150 eura po toni, a to je katastrofa i čisti gubitak. Troškovi rastu iz godine u godinu, a već se čuju razna naklapanja i špekulacije o cijeni, no saznat ćemo vrlo brzo što nas čeka – rekao je Stjepan Antolić iz Drnja, čija obitelj obrađuje 140 hektara zemlje i otkrio da se čini kako bi prinos i kvaliteta mogli biti dobri.

– Tek kada krene žetva, znat ćemo kakav je prinos, ali za sada se sve čini u redu. Mislim da bismo već ovog tjedna mogli krenuti sa žetvom – kazao je Antolić, a ovog tjedna će u polja i Ivica Baranašić iz Malog Otoka, koji obrađuje čak 600 hektara zemlje.

– Bit će dobra godina. Žito je u odličnom stanju, zdravo je i imali smo sreće da nas je zaobišlo nevrijeme, a nadam se da će tako i ostati. Očito su molitve zaštitniku ratara, svetom Marku evanđelistu, urodile plodom. Ako sve bude u redu s vremenom, već od ponedjeljka krećemo u žetvu ozimog ječma. Potom slijedi žetva jarog, pivskog ječma, zatim uljana repica, a pšenica bi mogla doći na red već kroz nekih dva tjedna – kazao je Baranašić i dodao da je ove godine sve uranilo sigurno dva tjedna, a vjeruje i da će prinos biti u skladu s očekivanjima.

– Za sada možemo samo procjenjivati, a tek kad dođemo u polja, znat ćemo točno što nas čeka. Očekujem prinos pšenice između 6,5 do 8 tona po hektaru i s time bi bio zadovoljan. Još se ne zna kakve će biti ponuđene otkupne cijene, a puno toga će ovisiti o kvaliteti žita. Za sada se kvaliteta čini jako dobrom, a meni je uostalom i primarni cilj imati što bolju kvalitetu i sretan sam što imam ozbiljne kupce u koje imam veliko povjerenje – istaknuo je Baranašić.

Razgovarali smo i s jednim od otkupljivača žitarica, koji za poljoprivrednike očekuje nešto bolju godinu. No, otkupne cijene ove se godine neće bitno razlikovati od prošlogodišnjih. Tako će cijena ječma za nižu klasu ove godine iznositi 143 eura. Što se tiče otkupnih cijena pšenice, one bi trebale biti nešto više od protekle godine. Dakle, ako govorimo o trećoj klasi pšenice, s ukupnim udjelom proteina 11 posto i 76 kg hektolitarske mase, otkupna cijena sad iznosi 175 eura po toni, dok je prošle godina ta cijena iznosila 164 eura po toni, što je povećanje od oko sedam posto. Do žetve pšenice u našem kraju, koja bi trebala biti za dva do tri tjedna, ovisno o vremenskim uvjetima, cijena se još može promijeniti. Sve će ovisiti o tijeku žetve i količinama žitarica u onim krajevima gdje žetva počinje ranije, ali i drugim faktorima. Recimo samo to da je cijena treće klase pšenice prije dva tjedna bila 190 eura po toni. Dodajmo i to da je ove godine repromaterijal, dakle sjeme i umjetno gnojivo, bio znatno jeftiniji nego prošle, tako da ratare sve u svemu čeka ipak nešto bolja godina od prošle, koja je bila za zaborav.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Ljeto na zrinskom je počelo

VIDEO Prepun centar Koprivnice pjeva s Tonyjem u glas

jaka provjera pred put u austriju

FOTO Jelić Balta se raspucao protiv BiH viceprvaka, Zrinjski, ipak, ostao neporažen

MATURALNA VEČER

FOTO/VIDEO Maturanti zablistali u svečanim modnim izdanjima


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati