Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Česti odlasci na WC mogu biti znak inkontinencije

Dr. Ivo Belan: Nemogućnost zadržavanja mokraće može biti neugodna, više je načina kako ju liječiti

Primjećujete li da češće morate mokriti, morate brzo odjuriti u WC (s vrlo malo upozorenja) i da katkad tamo ne stignete na vrijeme? Kaplje li vam vrlo često mokraća, bez da ste toga uopće svjesni? Iscuri li vam nešto malo mokraće kad kašljete, smijete se, kišete, ili se malo fizički naprežete? To se zove stres inkontinencija.

Što se može učiniti?

Postoji nekoliko stvari koje se mogu poduzeti, ovisno o vrsti inkontinencije koju imate. Prva i najvažnija stvar je posjetiti svog liječnika. Osim što će vam dati savjet, on vas može, ako je potrebno, poslati i specijalisti. Također, on može liječiti eventualnu prisutnu infekciju mokraćnog mjehura.

Kako pomoći sam sebi?

Ako je nužnik daleko i morate juriti prema njemu, zašto ne bi pri ruci imali tutu, bocu ili jedna od specijalno oblikovanih posuda za žene?
Posebna odjeća može pomoći – šire suknje i u pasu labavija guma od hlača ili gaćica mogu ženama olakšati i ubrzati skidanje. Muškarci, duži šlic i jednostavan sistem kopčanja hlača olakšat će upotrebu WC-a ili boce.

Ako se stres ili inkontinencija pojavi nakon poroda ili kasnije u životu, pokušajte sa sljedećom tjelovježbom i provodite ju nekoliko mjeseci: sjednite na zahodsku školjku i počnite mokriti. Zaustavite mokrenje kroz jednu ili dvije sekunde i tada opet nastavite. Ovom aktivnošću vi aktivirate unutarnje mišiće koji mogu ojačati uz pomoć tjelovježbe i na taj način postižete bolju kontrolu.
Ako vam se događa da se pomokrite u gaće, pokušajte ići u nužnik svaka dva sata, bez obzira imali za to potrebu ili ne. Vaš mokraćni mjehur će se na to naviknuti i moći ćete zadržavati mokraću. Nemojte smanjiti količinu tekućine koju pijete, jer vi redovno trebate određenu količinu tekućine. Ipak, nemojte previše piti navečer. Ako ste stalno mokri, mogu se nabaviti zaštitne gaće ili ulošci. Za muškarce postoje posebne posude za skupljanje mokraće, za koje je ipak bolje da ih prvi put namjesti za to stručna osoba.

Zašto dođe do toga da se ne može zadržavati mokraća?

Nekoliko je mogućih uzroka: infekcija mokraćnog mjehura (cistitis) može učiniti da imate potrebu za vrlo čestim mokrenjem. Katkada, kako postajemo stariji, imamo potrebu za češćim i bržim mokrenjem, a usporeno kretanje može povećati te poteškoće. Ozbiljna začepljenost može uzrokovati kapanje mokraće i kod muškaraca i kod žena. Kod muškaraca povećanje prostate može imati isti učinak. Stres inkontinencija katkada može uslijediti nakon poroda i ako se ne liječi, ima sklonost da postane još neugodnija kasnije u životu. Neke bolesti mogu uzrokovati privremenu inkontinenciju, npr., moždani udar ili nesvjestica, ali to ne znači da će biti trajna. Takva inkontinencija može s vremenom potpuno nestati. Povrede ili bolesti kičme mogu uzrokovati inkontinenciju u bilo kojoj dobnoj grupi.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VELIKI JUBILEJ

FOTO Ivan Tambolaš proslavio svećenički zlatni pir: Bog nas voli onakve kakvi jesmo

OLUJNO NEVRIJEME POHARALO PLAVIŠINAC I SRDINAC

FOTO Tuča uništila voćnjake, vinograde i vrtove, štete i na kućama i autima

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine: “Ako ste kupili ovaj prehrambeni proizvod nemojte ga konzumirati”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati