Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Selske igre u Hrastovljanu imale su za cilj pomoći sumještanki u financiranju skupog liječenja

Dragana se u Istanbulu bori za život i potrebna joj je pomoć

Mještani Hrastovljana, ali i susjednih mjesta iz okolice Ludbrega, ove subote okupili su se s dva cilja. Prva je da se zabave na Selskim igrama, ali svima je na umu bila i njihova sumještanka Dragana Friščić. Naime, ona boluje od teškog i agresivnog oblika karcinoma. Upravo je zato općina Martijanec, u čijem se sastavu nalazi mjesto Hrastovljan, organizirala ove Selske igre koje su bile i humanitarnog karaktera. Dragana je prošla sve dostupne oblike liječenja u Hrvatskoj, da bi se ona i njena obitelj morali suočiti s viješću da se više ništa ne može učiniti.

Suočeni s naizgled neizlaznom situacijom, Dragana i njezina obitelj ipak nisu digli ruke u znak predaje. Započeli su s mukotrpnim traženjem načina izlječenja po cijeloj Europi. Kada su već svi bili u stanju očaja, došao je tračak nade i to iz turskog megalopolisa Istanbula. Dragani je prošle godine u svibnju na redovnom ginekološkom pregledu ustanovljeno da jajnici ne izgledaju kako bi trebali te da ih se hitno mora ukloniti. Već u lipnju je operirana, a jajnici su uklonjeni. No, nalazi biopsije bili su loši. Tada je utvrđeno da su izrasline na jajnicima zapravo metastaze, odnosno sekundarni karcinom. Daljnjim pregledima ustanovljeno je da metastaze potječu od debelog crijeva i da se tamo nalazi primarni karcinom.

– Prije dijagnoze karcinoma debelog crijeva, unatrag godinu dana, mama je napravila pet ili šest kolonoskopija, što u bolnici, što u privatnim poliklinikama, na kojima nitko nije barem ni malo posumnjao u ovakvu bolest. Kažu ljudi „nisi se kontrolirao“. Eto ti kontrole! – kazala nam je Draganina kćer Ivana, koja joj je velika podrška u liječenju. Operacija debelog crijeva obavljena je u kolovozu, no liječnici nisu mogli izvaditi svo tumorsko tkivo. Rečeno im je da je to teška bolest, ali da se nastavlja s kemoterapijom te da postoje brojne vrste takvog liječenja i da će nešto od toga djelovati. Prvi ciklus od šest kemoterapija nije djelovao te se bolest proširila. Ni drugi lijekovi nisu djelovali i bolest se i dalje širila.

– Tada nam je rečeno kako nam oni nažalost više nikako ne mogu pomoći. Došli smo do ruba. Pošto se nismo htjeli pomiriti s liječničkim prognozama da ne postoji nikakvo rješenje, počeli smo brzo istraživati i snalaziti se sami, raspitivati se na sve strane. Vrijeme je prolazilo, a njezino stanje bilo je sve gore iz dana u dan – kazala je Ivana. Pomoć su tražili u više klinika izvan Hrvatske, no pozitivnih odgovora nije bilo. Preko obitelji, prijatelja i znanaca došla je informacija o jednoj klinici u Turskoj te liječniku koji prakticira drugačiji pristup liječenju.

– Željeli smo probati sve i ne odustati do kraja. Život nema cijenu. Stariji ili mladi! Stupili smo u kontakt s liječnikom, koji nas je odmah na početku smirio. Rekao je da nikad nije gotovo i da uvijek ima neka opcija. S njim smo dogovorili kako ćemo probati jednu vrstu liječenja koju on smatra uspješnom i koja se zapravo već u više slučajeva pokazala takvom u kombinaciji s drugim metodama liječenja. Za sve te metode koje su nam ponudili imali smo pripremljen vlastiti novac – navela je Ivana. No, dolaskom u Istanbul, stanje se još pogoršalo, Draganina bolest je dodatno uznapredovala. Na konzultiranju je odlučeno da je potrebna operacija kako bi se karcinom uklonio te bi tada metode liječenja koje su prethodno bile predložene imale veću i bolju efikasnost, odnosno učinkovitost. Karcinom se sad previše proširio te ne bi bilo vremena da predložene metode liječenja počnu djelovati.

– Operacija je obavljena, a budući da je bila teška, nosila je niz neplaniranih komplikacija s kojima se moja majka bori i sada. S nizom komplikacija se nažalost promijenila i visina troškova, a oni su iznimno visoki. Mi smo još uvijek ovdje i borimo se iz dana u dan za njezin što brži mogući oporavak. Nadamo se da ćemo uz Božju pomoć moći pobijediti sve i da ćemo se u što kraćem mogućem roku sretniji vratiti u Hrvatsku. Za sve to potrebno nam je još novčanih sredstava. Zato molimo sve koji žele da se pridruže dobrovoljnoj akciji i pomognu ovisno o mogućnostima – kazala je Ivana. Tako se svako koji želi pomoći može javiti na broj mobitela +385 95/507-2561 kako bi dobio dodatne informacije.

FOTO Dražen Vađunec/čitateljica

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SVAKI DAN PROVODI RADNO

VIDEO Marica (91) prkosi svojim godinama: “Na životu me drži moja motika”

veselo je na travnjaku i okolo njega

FOTO Rečani slave 50 godina kluba, za iduću sezonu najavili pohod prema vrhu ljestvice

DERGEZ TRGOVINE ORGANIZIRALE DERGEZ OBITELJSKI DAN

FOTO/VIDEO Brojni posjetitelji na Karauli uživali u bogatim zabavnim sadržajima

DANI ZAHVALE I ZAJEDNIŠTVA

FOTO Druženjem pomogli potrebitim učenicima i studentima

KONFLIKT U PRIGORJU

Na susjedi slomio drveni kolac jer je pošpricala njegove jabuke. Mora joj platiti 7.000 eura odštete

IZ KRIŽEVACA OTIŠLI GLAVNI NAPADAČ I TRENER

Mladen otišao na Island, Radnik na klupu doveo jako ime s kojim će i dalje pucati visoko


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati