Misli na zdravlje

Drevna žitarica koju više nitko ne jede najbolji je lijek za visoki kolesterol, a košta svega nekoliko eura

U posljednje vrijeme sve se više govori o namirnicama koje prirodno pomažu u snižavanju kolesterola, a među njima posebno mjesto zauzima ječam. Iako ga često povezujemo s pivom ili starinskim varivima, ova skromna žitarica krije snažan potencijal za zaštitu srca i krvnih žila.

Glavni adut ječma su beta glukani, topiva vlakna koja u crijevima vežu kolesterol i potiču njegovo izlučivanje iz tijela. Brojna istraživanja pokazuju da redovita konzumacija ječma može smanjiti razinu lošeg LDL kolesterola za pet do deset posto, a istovremeno povećati dobri HDL. Upravo zato nutricionisti ga sve češće preporučuju kao prirodan dodatak prehrani osobama s povišenim masnoćama u krvi.

No, kako zapravo jesti ječam? Najjednostavniji način je pripremiti ga poput riže, kuhanjem cijelih zrna u vodi ili povrtnom temeljcu. Tako kuhan, odličan je prilog mesu, ribi ili povrću. Još jedna omiljena varijanta je ječmena juha, gusta i zasitna, koja se kuha s korjenastim povrćem i začinskim biljem. U toplijim danima može se jesti i hladan, u obliku salate s rajčicom, krastavcem i maslinovim uljem. Sitnije mljeveni ječam kuha se u obliku kaše, pa ga mnogi koriste i kao doručak, na slatko s voćem ili na slano s povrćem.

Zanimljivo je da se od prženog i mljevenog ječma priprema i ječmena kava, napitak bez kofeina koji je u prošlosti bio vrlo popularan. Iako nema direktan utjecaj na kolesterol, predstavlja zdraviju alternativu za one koji žele smanjiti unos prave kave.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MISLI NA ZDRAVLJE

Za ljude starije od 60 godina ovo je najzdravije povrće na svijetu

GIMNAZIJA FRAN GALOVIĆ

U konkurenciji 430 škola proglašeni najuspješnijima u sportu

ŠKOLA U REKI IDE U REKONSTRUKCIJU

Velika promjena za 48 učenika, dogradit će im dvoranu i učionicu, urediti cijelu školu