U posljednje vrijeme sve se više govori o namirnicama koje prirodno pomažu u snižavanju kolesterola, a među njima posebno mjesto zauzima ječam. Iako ga često povezujemo s pivom ili starinskim varivima, ova skromna žitarica krije snažan potencijal za zaštitu srca i krvnih žila.
Glavni adut ječma su beta glukani, topiva vlakna koja u crijevima vežu kolesterol i potiču njegovo izlučivanje iz tijela. Brojna istraživanja pokazuju da redovita konzumacija ječma može smanjiti razinu lošeg LDL kolesterola za pet do deset posto, a istovremeno povećati dobri HDL. Upravo zato nutricionisti ga sve češće preporučuju kao prirodan dodatak prehrani osobama s povišenim masnoćama u krvi.
No, kako zapravo jesti ječam? Najjednostavniji način je pripremiti ga poput riže, kuhanjem cijelih zrna u vodi ili povrtnom temeljcu. Tako kuhan, odličan je prilog mesu, ribi ili povrću. Još jedna omiljena varijanta je ječmena juha, gusta i zasitna, koja se kuha s korjenastim povrćem i začinskim biljem. U toplijim danima može se jesti i hladan, u obliku salate s rajčicom, krastavcem i maslinovim uljem. Sitnije mljeveni ječam kuha se u obliku kaše, pa ga mnogi koriste i kao doručak, na slatko s voćem ili na slano s povrćem.
Zanimljivo je da se od prženog i mljevenog ječma priprema i ječmena kava, napitak bez kofeina koji je u prošlosti bio vrlo popularan. Iako nema direktan utjecaj na kolesterol, predstavlja zdraviju alternativu za one koji žele smanjiti unos prave kave.
FOTO ilustracija