Kunapajala, drevni indijski biopesticid, ponovno je otkriven i sve više privlači pažnju poljoprivrednika koji teže održivoj i ekološki prihvatljivoj proizvodnji. Ovaj prirodni pripravak, čije ime potječe iz sanskrta, prvi put je opisan u drevnom tekstu Vriksha Ayurveda prije više od tisuću godina. Njegova primjena obuhvaća poboljšanje plodnosti tla, suzbijanje štetnika otpornih na kemijska sredstva te detoksikaciju zemljišta od ostataka pesticida.
Kunapajala se priprema fermentacijom mješavine biljnih i životinjskih ostataka. Glavni sastojci uključuju kravlju balegu i urin, palmin šećer, proklijali urd (vrsta mahunarke), kominu senfa ili nim, vodu od rižine ljuske, sitno nasjeckan korov i vodu u određenim omjerima. Tijekom fermentacije, složeni proteini i masti razgrađuju se na jednostavnije spojeve, čime se povećava dostupnost hranjivih tvari biljkama, poboljšava njihov imunitet i otpornost na stresne uvjete, piše agroklub.
S obzirom na to da neki poljoprivrednici izbjegavaju korištenje životinjskih ostataka, razvijena je biljna varijanta Kunapajale. U ovoj verziji, životinjski sastojci zamijenjeni su biljnim materijalima, zadržavajući pritom sličnu učinkovitost u poboljšanju plodnosti tla i zaštiti biljaka. Poljoprivrednici koji koriste Kunapajalu primjećuju poboljšanje plodnosti tla, smanjenje napada štetnika otpornih na kemijska sredstva te detoksikaciju zemljišta od ostataka pesticida. Ovaj biopesticid posebno je učinkovit u uzgoju povrća, voća i riže, gdje doprinosi zdravijim i otpornijim biljkama.
FOTO Podravski list