Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Država naredila zatvaranje peradi, baka Boža kaže: Kak’ da nesilice zaprem, nedu nesle jaja!

Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja ptičje gripe na području Republike Hrvatske stupila je na snagu prošli utorak, a mjere se odnose na područje cijele Republike Hrvatske. Ministarstvo je tako svima naredilo obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

Usto, vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

Većina kućanstava koja uzgaja perad na području Podravine nije upoznata s odredbom da je mora zatvoriti. Ta odredba iznenadila je sve uzgajivače koje smo obišli jer su to prvenstveno staračka domaćinstva do kojih još nije stigla vijest da ne smije puštati perad iz kokošinjaca.

– Imam nesilice i njima ne odgovara da su zaprte. Mam mi ne budu jajca znesle jer dok ih ne pustim vun, nigdar ne najdem jajce. Njima je najlepše dok hodaju po dvoru i šturću travu pa mam znesu i jajca. Nesem nigdi čula da ne bi smela puštati svoje kokoši vun, ali ako je takva naredba, onda je moram poštivati – rekla nam je baka Boža, a mi smo se tijekom vožnje Podravinom uvjerili u činjenicu da je mnoga perad na otvorenom.

– U zonama ograničenja i nadzora određenima zbog pojave visokopatogene influence ptica na području Zagrebačke županije, zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda i drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica – poručuju iz Ministarstva te dodaju kako je u svrhu ranog otkrivanja visokopatogene influence ptica iznimno važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu

– Pozivamo sve na odgovorno ponašanje, svih posjednika peradi i ptica u zatočeništvu s molbom da se pridržavaju odredbi naredbe kako bi se spriječila daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi te širenje ove bolesti i time umanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito – naveli su u Ministarstvu i podsjetili kako su osigurali 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica. (ib, db)

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ŠKOLA ĆE IMATI JEDNOSMJENSKU NASTAVU I NOVU DVORANU

Obnavljat i nadograđivat će se jedna od najvećih škola u državi

HOROR KOD LUDBREGA: SNAHU I SVEKRVU izgrizao MOĆAN PAS

Kod pripreme ručka, napao ih njihov ljubimac, morale ga priklati da se spase!

Najbrojniji su studenti medicine

Potpisano 100 ugovora o stipendiranju deficitarnih profesija

Majstori se "otrijeznili" ali ne do kraja

FOTO: Asfaltirali stazu kao da su pijani pa ju pokušali popraviti. Rezultat je komičan

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Požar u Starigradu, vatrogasci i policija na terenu

Radno vrijeme tijekom blagdana

Popularni trgovački lanac ima važnu obavijest za sve potrošače

Upišite pojam koji želite pretraživati