Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
"jedini koji će biti oštećeni su kupci"

Država ograničava popust na voće, povrće i mlijeko?

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Zasad još nije poznato kada će trenutni nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi otići na javno savjetovanje te potom pred saborske zastupnike. Jutarnji je list prošli tjedan pisao kako je čak bio dva dana u postupku javnog savjetovanja no potom je povučen, navodno zbog „tehničkih detalja“.

Osim što bi novi nacrt trebao zaživjeti zbog prelaska na euro, u njemu je od bitnih odrednica naveden i maksimalni postotak popusta na prodaju osjetljivije poljoprivredne i prehrambene robe. Naime, prema pisanju Jutarnjeg, mliječni proizvodi, voće i povrće te lako kvarljiva roba moći će biti na popustu do najviše 20 posto, a trenutno je gornja granica 34 posto.

Najviše otpora pružaju veliki trgovci, ali i prerađivači koji smatraju da će se negativno utjecati na formiranje cijena. S druge strane poljoprivredni i voćarski sektor u čiju je korist ovaj nacrt namijenjen to podržava jer ih, kako navode mediji, upravo trgovci prisiljavaju na drastično spuštanje cijena proizvoda, a posljedično tome njihov rad postaje sve neisplativiji.

Kako to funkcionira u zbilji? Trgovci nabavljaju robu uz akcijski rabat, no tek dio artikala prodaju po akcijskim cijenama, a ostalo u ostatku godine po redovnim cijenama, zadržavajući za sebe popust koji bi trebao ići potrošaču, piše Jutarnji. Slovenci su, da bi to izbjegli, u Zakon o kmetijstvu unijeli odredbu prema kojoj je zabranjeno plaćanje robe po nabavnoj akcijskoj cijeni ako ona nije bila prodana po akcijskim cijenama.

-Kao što i sami navodite, prijedlog još nije u e-savjetovanju, to znači da se strane koje sudjeluju u Radnoj skupini nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom još nisu uspjele sporazumjeti o konačnoj istoga – rekla je Daliborka Kranjčić, predsjednica Uprave velikog trgovačkog lanca, našeg KTC-a.  

Daliborka Kranjčić, predsjednica Uprave KTC-a

Dodaje kako to znači da još ništa nije definirano pa ni točka 26 stavka 2. članka 11. u kojoj je, kako se tvrdi, navedeno da se ograničavaju popusti do 20 posto na određene proizvode (osjetljivija i lako kvarljiva roba op.a.).

-Ukoliko i dođe do prihvaćanja točke 26 kako ju navodite, jedini koji će u konačnici biti oštećeni su – potrošači – kazala je Kranjčić. U Ministarstvu pak odgovaraju kako se radi o usklađivanju s direktivom EU o nepoštenim praksama. „Svi sudionici zainteresiranih strana poslali su svoje prijedloge koje razmatramo i prema tome nacrt je još u izradi“, odgovor je Ministarstva poljoprivrede Jutarnjem listu. Ovaj nacrt prijedloga Zakona trebao bi biti na snazi početkom 2024. godine.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VIDEO Evo kako su dočekani pioniri Slavena nakon odličnog plasmana na turniru u Umagu

Promet usporen

UPRAVO Lančani sudar na brzoj cesti kod Križevaca, ima ozlijeđenih

đurđevački limitator

Big Boss Špiro (Majk)

županijski nogomet

FOTO Močilani i Herešinčani se provukli, Lipa iznenadila, Sabarija pala u Koledincu

prijeti mu i do pet godina zatvora

FOTO Optužen Podravec koji se autom zaletio u terasu na kojoj su sjedili ljudi

ASFALTIRANJE U TIJEKU

FOTO Zagrebačkom ulicom ponovno će se prometovati kroz nekoliko dana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati