Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SUKOB SE NASTAVLJA

Dubravko Bilić: Varkom nas sili na nelegalno sufinanciranje

Prepirke između gradonačelnika Dubravko Bilića i Varkoma, posredno Brune Istra, direktora ovog komunalnog poduzeća, ne jenjavaju. Kako se radi o izrazito važnoj suradnji, sukob, ako postoji, mogao bi biti vrlo važan i utjecajan, u negativnom smislu, za građane Ludbrega, jer Varkom je taj koji se brine o  održavanju i izgradnji vodovodne i kanalizacijske infrastrukture na području  grada Ludbrega.

Postoji antagonizam

Antagonizam je aktualiziran na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je vijećnik Krešimir Horvat priupitao gradonačelnika Bilića o stanju projekta Aglomeracije Ludbreg, kao i općenito ulaganja Varkoma u vodovodnu mrežu, posebice u Vinogradima Ludbreškim gdje kućanstva već duže vrijeme čekaju nastavak izgradnje mreže kako bi se priključili.

Na to je gradonačelnik Dubravko Bilić odgovorio da odnos Varkoma i Grada Ludbrega nije na onoj razini na kojoj bi trebao biti, jer, kako kaže čelni čovjek Grada, Varkom od njih traži nešto što nije zakonski.

Dubravko Bilić

– Što se tiče Varkoma i izgradnje vodovoda, tu se isto mučimo. Varkom ima praksu koja je samo njihova, da traže od jedinica lokalne samouprave obavezno sufinanciranje izgradnje vodovodne mreže i kanalizacije. To je protuzakonito.

Pisali Ministarstvu

Mi smo prošle godine pisali Ministarstvu graditeljstva i tamo smo dobili odgovor da jedinice lokalne samouprave ne upravljaju, ne naplaćuju i ne održavaju vodovodnu i kanalizacijsku mrežu i ne sudjeluju u izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže. Evo, i prošli smo tjedan imali upita građana koji se žele priključiti, a njima Varkom ponavlja da Grad Ludbreg mora sufinancirati te radove. To se sve mora financirati iz naknade koje svi mi građani plaćamo. Mi se toga držimo jer naši građani izdvajaju velike iznose, a povrh svega, unijeli smo i 5,9 milijuna kuna kapitala pripajanjem odvodnje Varkomu -naveo je Dubravko Bilić.

Nerazumijavanje zakona

Kako su ovo ozbiljni navodi, kojima se varaždinsko komunalno poduzeće optužuje da se gradovi i općine sile na sufinanciranje koje je, kako se tvrdi, nelegalno, zatražili smo i odgovor iz Varkoma.

– Ovo nije prvi put da moramo odgovarati na netočne i zlonamjerne izjave gospodina Bilića. Zapravo, nadamo se da se radi samo o nerazumijevanju odredbi Zakona o financiranju vodnog gospodarstva. Naime članci 57. i 65.  tog zakona jasno govore da se gradnja komunalnih građevina prvenstveno financira iz naknade za razvoj (NZR), sukladno planu gradnje isporučitelja vodnih usluga.

Ako nedostaje sredstava ili postoje veće potrebe od iznosa prikupljenih sredstava iz naknade za razvoj, moguće je (su)financiranje iz sljedećih izvora: sredstvima državnog proračuna, sredstvima jedinica lokalne samouprave, iz kredita, zajmova, darova, fondova EU i sl. Dakle, stvar je jasna i nema puno prostora za interpretaciju, pa nam nije jasan stav gospodina Bilića – naveo je Bruno Ister, direktor Varkoma.

Brojni projekti

Također je dodao da su shodno tome u ovoj godini za Ludbreg realizirani projekti: Vodoopskrbni cjevovod Vinogradi Ludbreški – odvojak Ulice ludbreških branitelja Vukovara, Vodovodna mreža Globočec Ludbreški – Izvorska ulica, Vodovodna mreža Vinogradi Ludbreški – odvojak Sigečak,   Vinogradi Ludbreški – predio Puhlaki,  Mirna ulica te Vodovodna mreža Bolfan, odvojak iz Kalničke ulice. Također je navedeno da su u pripremi projekti Vodoopskrba dijela naselja Vinogradi Ludbreški – odvojak Ribnjak, gdje je  ishođena građevinska dozvola, procijenjena je vrijednost radova oko 80.000 eura, a projektnu dokumentaciju i ishođenje dozvole financirao je Varkom. Također, u pripremi je izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Vinogradima Ludbreškim, Ulica Katalena, gdje je također ishođena građevinska dozvola, a procijenjena vrijednost radova je oko 130.000 eura, a projektnu dokumentaciju i ishođenje dozvole financirao je Varkom. U planovima je i projektna dokumentacija za projekt Vodovodna mreža Hrastovsko i Vinogradi Ludbreški (Graci), a procijenjena vrijednost radova ovdje je 730.000 eura.

Također, iz Varkoma su naveli i projekt koji je dostavljen Gradu Ludbregu na suglasnost, a to su produženje vodovodne mreže u Bolfanu, Ulica Redvenica, I. i II. odvojak, produženje vodovodne mreže Vinogradi Ludbreški, Ulica Vinogradec, odvojak Čurila te odvojak Budim.

– Sve navedeno zapravo govori nešto sasvim drugo od izrečenih tvrdnji. Grad Ludbreg ima realizirano i u pripremi više od svih suvlasnika Varkoma, osim naravno Grada Varaždina – istaknuo je direktor Ister.

Bruno Ister

Također, raspravljalo se i o projektu Aglomeracija Ludbreg, kojim bi se u potpunosti izgradila kanalizacijska i vodovodna mreža na području grada Ludbrega te općina Martijanec i Sveti Đurđ, kao i pročistač otpadnih voda. Naime, projektna dokumentacija je dogotovljena, a građevinska dozvola ishođena. No, postoji jedan problem, i to onaj najvitalniji za projekt, a to je problem financiranja. Kako je Aglomeracija Ludbreg ispala iz prijašnjeg okvira financiranja, iz Vlade se moglo čuti da će država odnosno Hrvatske vode i dalje sufinancirati projekt aglomeracije u postotku od 90 ili više posto, ali za sada konkretne odluke nije bilo. Gradonačelnik Bilić kaže da je pesimističan u vezi realizacije toga projekta u narednih nekoliko godina, a pozitivni signali ne dolaze niti od Varkoma.  – Što se tiče Aglomeracije Ludbreg, Varkom je čitav projekt pripremio i čeka se samo izvor financiranja. Zasad je svim čimbenicima nejasno iz kojih izvora i kada bi se započeo taj za sve nas važan projekt – u ne baš optimističnom tonu odgovorio je Bruno Ister.

FOTO: Arhiva PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Svoju je štalu pretvorio u galeriju

VIDEO Pero: “Boli me što Đurđevac nije htio prihvatiti moju donaciju”

Između Đurđevca i Kalinovca

UPRAVO Sudar Peugeota i Golfa na Podravskoj magistrali

VELIKI JUBILEJ

FOTO Ivan Tambolaš proslavio svećenički zlatni pir: Bog nas voli onakve kakvi jesmo


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati