Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
jedini u županiji

Đurđevac ima najstariju ekološku udrugu, Križevci dvije, a Koprivnica ništa

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Grad Koprivnica jedini u županiji nema ekološku udrugu. Jedina koja je aktivno djelovala od 2000. godine ugašena je prije 13 godina, a nitko poslije nije pokrenuo ništa slično.

– Nekad je postojala udruga, ali ona se svela na nas nekoliko. Bila je aktivna dok smo imali vremena i motivacije, a kasnije nitko nije pokazao interes te je udruga ugašena – govori nam profesor biologije Miroslav Samardžić. Također, nadovezao se kako postoje akcije koje su ustvari nastavak na udrugu te da se trenutno radi na spašavanju vodozemaca.  

Cilj svake ekološke udruge je edukacija o ekologiji, zaštiti prirode i okoliša, promicanje načela održivog razvoja te organiziranje i sudjelovanje u zaštiti okoliša na području grada ili županije. Tako se, recimo, Grad Đurđevac može pohvaliti kako je među prvima osnovao ekološku udrugu na tlu Republike Hrvatske koja djeluje od 1989. godine. Nadalje, grad Križevci ima Zeleno Prigorje te građansku inicijativu Čisteći medvjedići. Sada dolazimo do pitanja kako Koprivnica jedina u županiji nema ekološku udrugu? Kontaktirali smo i poznatog hrvatskog biologa, Koprivničanca Gorana Šafareka, koji je također potvrdio kao i profesor Samardžić da nema interesa od strane građana.

– Postojalo je Ekološko društvo Koprivnica. U udruzi je uglavnom prevladavala starija generacija, profesori i nastavnici, a kasnije kada je došlo do izmjene generacija, nikoga nije zanimalo. Onaj koga zanima, uglavnom ode van – zaključuje biolog Šafarek dodajući kako ima udruga koje dijelom rade na društvenom razvoju, pa se opredijele, ali nema klasične ekološke udruge.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

pored svega još su mu i ustrijelili psa svena

Valenta je nešto zapeklo prilikom košnje: Skočio je do doktora i iz bolnice se nije vratio sedam godina!

DOZNAJEMO

Tri škole s područja naše županije od jeseni u eksperimentalnoj nastavi!

ĐURĐEVAC

Poduzetnička zona dobiva nove investitore! Dolaze dvije nove tvrtke…

bliže se upisi

FOTO Osnovnoškolcima se predstavljaju sve koprivničke srednje škole

među njima koprivničanka aleksandra

UPRAVO Hrvati u Zambiji oslobođeni su svih optužbi!

OBILJEŽEN PRVI NACIONALNI DAN UDOMITELJSTVA

Koprivničancu Mariu Prki uručena godišnja udomiteljska nagrada!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI