Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
BOŽI I ĐOKO HARAČILI PO LUDBREGU I VARAŽDINU

Dva umirovljenika specijalnom vrećicom krala parfeme i žesticu. Jedan tvrdio da je kleptoman

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Ovih je dana stigla nepravomoćna presuda za dvojicu umirovljenika iz Slavonije koji su prije nekoliko godina uhvaćeni u nizu krađa u Varaždinu i Ludbregu. Božo (72) iz Osijeka i Đoko (65) iz Belog Manastira, obojica i ranije osuđivani upravo zbog krađa, nepravomoćno su na Općinskom sudu u Varaždinu ovaj puta osuđeni na po pet mjeseci zatvora. Krađe su oni počinili u razdoblju od 30. studenog do 18. prosinca 2019. godine i to tako što su po prethodnom dogovoru i zajednički, u nakani da dođu do tuđih stvari, u trgovinama uzimali artikle.

Ometanje čitača

Božo i Đoko dobro su se opremili jer su oni u dućane ulazili s vrećicom prilagođenom za ometanje čitača zaštitnih kodova te su tako za sebe zadržali razne parfeme i alkoholna pića. Niz krađa Božo i Đoko započeli su u trgovini Bipa u Varaždinu, gdje su s police uzeli dva parfema ukupno vrijedna 1250 kuna i u posebno prilagođenoj vrećici iznijeli van trgovine. Sedam dana kasnije, ovaj domišljati dvojac umirovljenika stigao je u Bipu u Donjem Knegincu gdje su također ukrali dva parfema vrijedna 1330 kuna. Istog dana ponovno su se vratili u varaždinsku Bipu gdje su opet ukrali dva parfema vrijedna 1200 kuna. Na kraju su 18. prosinca upali u Plodine u Ludbregu, gdje su uzeli dvije boce Gina ukupno vrijedne 400 kuna. Uz to što će pet mjeseci provesti u zatvoru, Božo i Đoko moraju solidarno naknaditi štetu. Najzanimljivije od svega je to što je Božo tijekom postupka priznao krivnju, no Đoko je izjavio da se ne smatra krivim. Dok se Đoko branio šutnjom, Božo je rekao da mu je žao što je to napravio i da se nešto slično više neće ponoviti, a svu krivnju pokušao je svaliti na prijatelja Đoku.

– Čitav svoj životni vijek radio sam pošteno, a spreman sam nadoknaditi štetu. Molim sud da me blaže kazni, a kad je riječ o Đoki, on ima problema s kleptomanijom. Ne poznamo se dugo, ali znam da je odlazio kod psihijatra i da je tražio pomoć. Za vrijeme kritične zgode našao sam se na krivom mjestu u krivo vrijeme – umalo se tijekom suđenja rasplakao Božo, no nadzorne snimke s mjesta događaja pokazale su da ni on baš nije nevinašce kakvim se pokušava prikazati.

Jer u sva tri slučaja krađe iz Bipe, vidljivo je da upravo Božo u trgovini uzima košaricu s artiklima, a nakon njega u trgovinu ulazi Đoko s crnom vrećicom koja je kod njih pronađena i oduzeta im je nakon zadnje krađe u Ludbregu, kada su i uhvaćeni. Nad Đokom je provedeno i psihijatrijsko vještačenje te je sudski vještak utvrdio da se zaista radi o osobi s ozbiljnim psihičkim problemima, no da se to ne može dovesti u svezu s kleptomanijom.

Sitnice i trivijalnosti

– Kleptoman nikad neće krasti zato da bi nešto imao ili dobio, nego zato da bi nešto oživio. Kleptoman krade sitnice, trivijalnosti, „gluparije“, stvari sitne vrijednosti i predmete koji mu objektivno uopće ne trebaju. Pored toga, kleptoman se nikada „ne naoruža“ za krađu, odnosno ne priprema posebnu opremu kojom će spriječiti otkrivanje kao što je ovdje slučaj. Kleptoman krade impulzivno, bez prethodnog plana, gonjen trenutnim stanjem psihičke napetosti. Na koncu, kleptoman ne bi u krađu krenuo sa suučesnikom, već bi to obavio sam i u diskreciji – istaknuo je vještak.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Lakše je ozlijeđen

FOTO S 2,14 promila motociklom sletio u kanal

BICIKLIST OZIJEĐEN U PROMETNOJ NESREĆI

S 3,33 promila pao na tlo i završio u bolnici

U TIJEKU JE 4. ZLATNA BUĆKA PODRAVINE

VIDEO Somove na Šoderici ove godine lovi 18 ekipa

Teška prometna nesreća kod Koprivnice

Upravo: Motociklist sletio s ceste, prevezen je u bolnicu

BAŠ KAO NEKADA

FOTO/VIDEO Svatovi s klencericama i klencerima prošpanicirali gradom, vitezovi uveličali slavlje

TRADICIONALNI ROOSTERS MOTO MEETING

VIDEO Motori “zagrmjeli” gradskim ulicama, slijedi druženje u Novigradu Podravskom pa na Šoderici


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati