Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dvanaestogodišnje dijete imalo moždani udar zbog energetskog napitka!

Pretjerano konzumiranje energetskih napitaka među djecom i mladima sve je veći problem, a nedavna istraživanja pokazuju da su sve brojniju mladi konzumenti ovih napitaka „napumpanih“ šećerom kofeinom i drugim sastojcima, koji daju trenutni udar energije, a zapravo vrlo ozbiljno štete zdravlju.

U našem kraju nedavno je zabilježen i slučaj moždanog udara kod 12-godišnjeg djeteta, a brojni učenici požalili su se na ozbiljne zdravstvene tegobe poslije konzumiranja enegetskih napitaka. Upravo zbog toga Varaždinska županija provela je anketu među osnovnoškolcima i srednjoškolcima na području županije. Rezultati su izrazito zabrinjavajući.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

U Varaždinskoj županiji čak 65 posto učenika osnovnih škola i 85 posto učenika srednjih škola konzumira energetska pića, pokazala je anketa koja je na inicijativu Savjeta za zdravlje Varaždinske županije provedena u 30 osnovnih i 10 srednjih škola na uzorku većem od 5300 učenika. 

– Savjet za zdravlje Varaždinske županije, čiji su članovi ugledni zdravstveni radnici, pokrenuo je inicijativu za edukaciju mladih, njihovih roditelja te učitelja i profesora o štetnosti energetskih pića. Time su odmah reagirali na podatke liječnika pedijatara i djelatnika Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, koji su uočili povećanu konzumaciju energetskih napitaka kod djece i mladih. Nažalost, ovo je istraživanje potvrdilo da (pre)velik broj djece i mladih konzumira energetska pića, a da pritom uopće nisu svjesni opasnosti po svoje zdravlje. I u ovom slučaju znanje je moć. Varaždinska županija pružit će svu potporu Savjetu za zdravlje i našim školama kako bi naši mladi, njihovi roditelji te učitelji i profesori dobili točne informacije o štetnosti energetskih pića i mogućim posljedicama. Ovo predstavljanje rezultata važan je korak prema glavnom cilju, a to je svesti konzumaciju tih napitaka na minimum – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec,

Pročelnica Odjela za sestrinstvo na Sveučilištu Sjever, izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg, napomenula je da podaci ankete nisu dobri ni ohrabrujući.

 – Ovi postoci koje vidimo su alarmantni. Učestalost raste s dobi, dakle, što su stariji, to češće konzumiraju, pri čemu je konzumacija češća kod muškog spola. Na pitanje zašto konzumiraju energetska pića, najčešće su kao razloge naveli umor, manjak koncentracije te odmor nakon nekakve aktivnosti. Informacije o energetskim pićima, što je najžalosnije, dobivaju iz reklama i od prijatelja, a najmanje iz stručne literature ili pak od roditelja. Uznemirujuće je da je 20 posto učenika osnovnih škola te 30 posto učenika srednjih škola imalo ozbiljnije smetnje prilikom konzumacije. Velik broj imao je simptome kardiovaskularnog sustava, odnosno stezanje u prsima, bol u prsima, ubrzani rad srca, a velik broj se požalio na mučninu i povraćanje. Nije zanemariv broj da je osam posto učenika imalo smetnju zbog koje su se ozbiljno zabrinuli za svoje zdravlje. Varaždinska županija je svijetli primjer i primjer dobre prakse kako bi trebalo putem istraživanja naći pravi način edukacije. Edukaciju treba proširiti na učenike i na njihove roditelje, ne samo u školama, nego i putem Savjeta za zdravlje i Savjeta mladih Varaždinske županije, ali i osoba iz javnog života koje mogu ukazati na zdrave stilove života te ukazati učenicima osnovnih i srednjih škola na štetnost konzumacije energetskih pića – istaknula je prof. dr. sc. Neuberg.

Zašto su energetska pića štetna i zašto nisu „bezazlena“, kao što se (pre)često pogrešno smatra, pojasnila je doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalistica neurologije, subspecijalistica za kronične neurodegenerativne bolesti iz Opće bolnice Varaždin.

 – Nemili događaj u županiji, kada je osoba u dobi od 12 godina doživjela moždani udar koji se direktno mogao povezati s pretjeranom konzumacijom energetskih pića, potaknuo nas je da kontaktiramo pedijatre i specijaliste školske medicine te potom provedemo i ovu anketu. S obzirom na to da je sudjelovalo više od 5300 ispitanika, imamo doista reprezentativan uzorak. Kod nekog djeteta već jedno energetsko piće može izazvati neželjene učinke, a kod drugih to su dva do tri pića – upozorila je doc. Kiđemet-Piskač.  

– Jedan energetski napitak sadrži 80 miligrama kofeina, što odgovara jednoj šalici kave, ali uz to sadrži taurin, ginseng te guaranu koji imaju psihostimulativni učinak sličan kofeinu, tako da su koncentracije tvari koje djeluju na lučenje adrenalina bitno veće nego u jednoj šalici kave. Uz to, ti napitci sadrže visoke doze šećera, što doprinosi razvoju pretilosti, a znamo da je pretilost mladih osoba još jedna pošast modernog doba s kojom se borimo. Dijete neće popiti kavu, a kamoli dvije ili tri, ali će zato popiti dva do tri takva slatka napitka jer nije upoznato s njegovim sadržajem – navela je doc. Kiđemet-Piskač.

FOTO Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI