Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Europa Koprivnici dala 95 milijuna bespovratnih kuna!

Nakon što smo prije desetak dana doznali kako će Koprivnica dobiti 24 milijuna bespovratnih kuna za gradnju dva nova dječja vrtića vrijedna 43 milijuna kuna, protekli tjedan gradonačelnik Mišel Jakšić potvrdio je kako je Europa praktički odobrila Koprivnici još nešto manje od 100 milijuna eura za brojne najavljene kapitalne projekte!

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Radi se o alokaciji iz programa ITU, to jest programu integriranih teritorijalnih ulaganja. Koprivnica je u ovaj projekt morala ući s još devet općina, među kojima su Đelekovec, Rasinja, Sokolovac, Hlebine, Drnje, Novigrad Podravski, Peteranec, Koprivnički Ivanec i Koprivnički Bregi. Europa je za ovaj koprivnički ITU odredila 18 milijuna eura ili 135 milijuna kuna. Koprivnici kao nositelju pripada 70 posto ili oko 95 milijuna kuna.

Već smo pisali kako je koprivnička vlast odabrala nekoliko ključnih projekata koji se nalaze u ITU paketu. Grad najavljuje generalnu rekonstrukciju tržnice, jače povezivanje s općinama i OPG-ovima, a nadaju se da će interes vidjeti i Podravka. Uz tržnicu, cilj je riješiti cijeli tamošnji blok bivše tiskare i okolnih objekata. Jakšić nam je rekao kako će putem ITU-a pokušati riješiti i problem nedostatka parkirnih mjesta u centru pa se u tom dijelu pojavljuje i mogućnost gradnje čak i podzemne garaže. Gradnjom velikog stambeno-poslovnog kompleksa u centru, vjeruju, riješilo bi se i pitanje nove koprivničke knjižnice.

Među projektima za koje se nadaju da će ostati dovoljno sredstva je i dogradnja glazbene škole koja vapi za dodatnim prostorima, a također, poteže se i pitanje nastavka projekta muzejskog trga u središtu grada u nastavku Esterove, ali i rješavanje prometnih pitanja na ulazima u grad.

– Vjerujem da ćemo sjesti i s predsjednicom uprave Podravke Martinom Dalić jer se otvaraju neke mogućnosti i da se možda stari pogoni prenamijene u kulturne objekte, muzeje, galerije ili možda vrtić za zaposlenike kompanije – napomenuo nam je svojevremeno Jakšić i dodao kako su to sve „slatke brige“.

Dobra stvar ITU-a je, doznajemo, da nositelji ne moraju čekati razne natječaje Vladinih ministarstava tijekom godine, nego sami vode brigu o „hodogramu“, uz kontrolu Ministarstva i europskih tijela. Uz grad, ova vijest od velikog je značaja i za spomenute općine kojima se smiješe milijuni kuna.

Inače, spomenuti ITU paket „traje“ do 2027. godine, između ostalog obuhvaća i projekte iz područja kulturne i prirodne baštine, turizma, javnog prijevoza, digitalizacije, inkubatora, energetske učinkovitosti, cesta, socijalne infrastrukture i vrtića. ITU je dakle prošao, a Koprivničanci još uvijek gledaju i prema novom paketu iz EU, onom nacionalnog oporavka. Tamo su „na čekanju“ novi projekti vrijedni desetke milijuna kuna.

FOTO: Arhiva

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI