Kesten je jedno od najljepših jesenskih bogatstava naših šuma i svake godine privlači brojne berače. Samo branje kestena nije teško, ali postoji nekoliko trikova koji mogu iskustvo učiniti uspješnijim i ugodnijim.
Najlakše ih je pronaći u brdskim i šumskim predjelima gdje rastu stara stabla. Velika i razgranata stabla daju najviše plodova, pa je dobro već iz daljine prepoznati krošnje koje se ističu svojim tamnozelenim lišćem. Rubovi šuma i sunčane padine često su posebno bogata mjesta jer kesteni vole svjetlost i toplinu. Nakon obilnije kiše ili prvog mraza, kupine u kojima se kriju plodovi počinju pucati i kesten sam ispada na tlo, pa je to najbolje vrijeme za obilazak.
Tlo također može otkriti gdje se kriju kesteni. Ako se u blizini nađu paprat ili borovnice, velika je vjerojatnost da je stanište kiselo, a to je upravo ono što pitomi kesten najviše voli. Još jedan znak su bodljikave kupine razasute po zemlji, one govore da je u blizini stablo koje je već otreslo svoje plodove.
Kada krene samo branje, dobro je ustati rano ujutro, prije nego što se pojavi gužva u šumi. Kesteni koji su pali tijekom noći bit će svježi i neoštećeni. Nerijetko se kotrljaju ispod sloja otpalog lišća, pa vrijedi rukom ili nogom malo razgrnuti zemlju i pronaći skrivene plodove. Za otvaranje kupina najbolje je obuti čvrste cipele i koristiti rukavice, dovoljno je lagano zgaziti oklop i sjajni plod će iskočiti van.
Vrijedi obratiti pažnju i na kvalitetu samih plodova. Najbolji su oni koji su teški u ruci, čvrsti i sjajni. Laki kesteni često su prazni ili crvljivi, pa ih je najbolje ostaviti. Ako je noć bila vjetrovita, priroda će odraditi posao otresanja i sljedeće jutro pod stablima zna biti pravi tepih kestena spremnih za branje.
FOTO ilustracija