Zimsku rezidbu voćaka najbolje je obaviti krajem veljače ili tijekom ožujka, prije kretanja vegetacije. Razlog tome je što se nikad ne zna točno kakva će zima biti te hoće li doći do szmrzavanja rodnih pupoljaka i grana. Može se dogoditi da se odreže sve što je suvišno pa zima bude vrlo hladna. Upravo iz tog je razloga najbolje pričekati do ranog proljeća. Tada možete provjeriti koliko je pupoljaka i grana izmrzlo, koliku dužinu grane ćete ukloniti. Obično smrzavaju vršni pupoljci i vršni dio grane. Na taj način može se spasiti rodni potencijal voćnog stabla i održati uzgojni oblik, piše agroklub.
Kod rezidbe važno je ukloniti sve vodopije, vertikalne grane. One su vegetativni prirast i na njima neće doći do razvoja rodnih pupoljaka. Vrlo su snažne i oduzimaju hranu i vodu na zbog čega dolazi do manjeg formiranja rodnih pupoljaka i samim tim se umanjuje rodni potencijal. Uklanjaju se i grane koje se preklapaju, odnosno zasjenjuju ostale. One koje rastu prema unutra treba odrezati jer će dovesti do zagušenosti središnjeg dijela krošnje, pojasnili su iz agrokluba.
FOTO ilustracija