Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PROMETNA PRAVILA

Evo kad možete izbjeći korištenje pojasa u automobilu

Korištenje sigurnosnih pojaseva u vozilu je obveza, ali bi ih trebali koristiti prvenstveno zbog svoje sigurnosti, a ne samo jer zakon to nalaže. Ipak, u nekim situacijama možete biti pošteđeni vezanja.

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

Iznimno od ove odredbe, sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas. Postupak, uvjete i način izdavanja uvjerenja propisuje minister nadležan za zdravstvo.

Pravilnik o postupku, uvjetima i načinu izdavanja uvjerenja osobama koje iz zdravstvenih razloga ne moraju koristiti sigurnosni pojas tijekom vožnje u motornom vozilu propisuje kako se zdravstvenim razlozima smatraju se kronične bolesti, deformiteti tijela, povrede ili stanja kod kojih bi korištenje sigurnosnog pojasa tijekom vožnje u motornom vozilu moglo dodatno narušiti zdravlje, odnosno ugroziti život ili oporavak te dovesti do neželjenih komplikacija, prijevremenog poroda te mogućeg invaliditeta te osobe. 

Osoba koja iz zdravstvenih razloga, bilo oni privremeni ili trajni ne može koristiti sigurnosni pojas tijekom vožnje u motornom vozilu podnosi zahtjev izabranom doktoru primarne zdravstvene zaštite za izdavanje Uvjerenja o nemogućnosti korištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje u motornom vozilu iz zdravstvenih razloga, na propisanom obrascu koji se nalazi u privitku ovog e-mail-a.

Ako izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite zdravstvenim pregledom i uvidom u zdravstveni karton osigurane osobe ne može utvrditi zdravstveni razlog koji onemogućava korištenje sigurnosnog pojasa tijekom vožnje u motornom vozilu, obvezan je zatražiti mišljenje specijalista određene specijalnosti. Specijalist određene grane specijalnosti obvezan je odgovoriti da li je zdravstveno stanje osobe razlog nemogućnosti korištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje u motornom vozilu te navesti da li se radi o privremenom ili trajnom zdravstvenom razlogu. Ako zdravstveni razlog bude ocijenjen kao privremen, u Uvjerenje se obvezno upisuje rok na koji se Uvjerenje izdaje, piše HAK revija.

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI