Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
kad mogu kršiti prometne propise

Policajci mogu nepropisno parkirati, a evo i kad…

Postoje pravila u Zakonu prema kojima policija smije prekršiti pravila koja se odnose na parkiranje, zaustavljanje, okretanje ili brzinu vožnje, a običnog građana može dočekati kazna ako se zainati.

Zakon kakav poznaje mali čovjek vrijedi za sve sudionike u prometu pa tako i za policajce, vatrogasce i hitne pomoći, ali kada se upale signali, vrijede i druga pravila.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama kaže da se policijska vozila, s upaljenim rotirkama i zvučnim signalima, mogu ponašati drugačije od ostalih vozača ako je to u trenutku potrebno, što se odnosi na pretjecanje kolone vozila, ograničenje brzine i pravila na raskrižjima, korištenje sigurnosnog pojasa i druge. Pa tako nije ništa iznenađujuće kada policija odluči napraviti neke poteze koji bi se ocijenili kao neprihvatljivi u drugim okolnostima.

Također, postoji pravilo prema kojem su korisnici prometa obavezni ne utjecati na kretanje vozila s prednošću prolaska za vrijeme svjetlosnih i zvučnih signala vozila. Točnije, vozač mora osloboditi prostor kako bi se vozilo s prednošću prolaza s upaljenom signalizacijom moglo nesmetano kretati pa se to odnosi na pomicanje auta u drugu stranu dok policija, hitna, vatrogasna služba ili vozilo civilne zaštite pokušava proći ili puštanje vozila da prođe prvo na raskrižjima. Pravilo se odnosi i na pješake koji se moraju maknuti s puta, ako primjerice žele prijeći cestu kada imaju zeleno svjetlo – obavezni su pustiti vozilo da prođe. U slučaju ometanja, vozač se može kazniti kaznom od 500 kuna, a pješak 300 kuna, piše HAK revija.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI