Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
"Domaći uzgajivači nisu produktivni"

Evo kako godišnje postići 32 praseta po krmači

Damir Rimac, dipl.ing.agr, savjetnik za svinjogojske sustave u zemljama Jugoistočne Europe, Gruzije, Armenije i Azerbejdžana u tvrtki Sano nedavno je dao odgovor na pitanje kako postići 32 praseta po krmači godišnje.

Koncept tehnologije i proizvodnje tvrtke Sano, kako je pojasnio za Agroklub, počiva na sedam načela odnosno stupova, a to su prije svega kvalitetna genetika, biosigurnost i higijena, zdravstveni status farme, hrana i tehnologija hranidbe, uvjeti smještaja, menadžement i na kraju same vještine i iskustvo farmera. – Kad se govori o genetici ovdje se misli na visokoproizvodne moderne genotipove krmača kao što su Danbred, PIC/Danic i Topigs Norsvin koji su nekako najzastupljeniji na ovim prostorima kaže Rimac.

Glavni zadatak provođenja biosigurnosnih mjera na farmi je prevencija, kontrola i nastojati iskorijeniti uzročnike ekonomski značajnih zaraznih bolesti. Higijena i očuvanje zdravstvenog statusa farme podrazumijeva pravilno čišćenje i dezinfekciju objekata i prostora u kojima borave životinje. Hrana i tehnologija prehrane obuhvaća izradu uravnoteženih receptura za svaku pojedinu kategoriju svinja. Primjenom koncepta precizne hranidbe, tvrdi Rimac, po tovljeniku se može uštedjeti oko 20 kg u tovu. -Najveći problem i izazov za farmere je da shvate da upravljanjem i održavanjem kondicije krmača mogu značajno doprinijeti konačnom cilju, a to je velik broj zdrave i vitalne prasadi, priča Rimac.

– Farmeri moraju shvatiti da je najveći dio odgovornosti za postizanje maksimalnog rezultata, 32 praseta po krmači godišnje, upravo u ljudskom faktoru. Iz toga razloga temelji sedam stupova proizvodnje moraju biti jaki i počivati na volji za učenjem, promjenama i želji za napretkom naglašava Rimac. Uvjeti smještaja su jedan od bitnih faktora, a njih je moguće osigurati i na manjim farmama, ali tada su nužna dodatna ulaganja u proizvodne kapacitete.

Univerzalni jelovnik

Ne postoji univerzalni jelovnik jer svaka kategorija svinja ima svoje zahtjeve, unutar koje ovisno o proizvodnim ili dobnim vrijednostima postoje pod zahtjevi, ali i svaki genotip ima svoje nutritivne norme. Da postoji onda ovi prostori, ne bi oskudijevali sa svinjama i svinjskim kapacitetima i proizvodnjom svinja bi se svi bavili. -Usuđujem se reći da je držanje krmača i proizvodnja prasadi vrlo sofisticirana, kompleksna i zahtjevna grana stočarstva koja neprestano evoluira i podiže ljestvicu samog menadžmenta i vještina farmera, kaže Rimac i dodaje da proizvođači i farmeri moraju prvo donijeti odluku da se oni žele promijeniti i da žele učiti, samoeducirati se i pratiti nova tehnološka dostignuća.

Rimac napominje i da domaći uzgajivači moraju shvatiti da trenutno nisu ni produktivni ni profitabilni, a time ni konkurentni jer na tržištu se ne može nastupati usitnjeno i razjedinjeno. To je, ističe, karakteristika mentalnog sklopa farmera u cijeloj regiji bez obzira na teritorijalno porijeklo.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Promet usporen

UPRAVO Lančani sudar na brzoj cesti kod Križevaca, ima ozlijeđenih

đurđevački limitator

Big Boss Špiro (Majk)

županijski nogomet

FOTO Močilani i Herešinčani se provukli, Lipa iznenadila, Sabarija pala u Koledincu

prijeti mu i do pet godina zatvora

FOTO Optužen Podravec koji se autom zaletio u terasu na kojoj su sjedili ljudi

ASFALTIRANJE U TIJEKU

FOTO Zagrebačkom ulicom ponovno će se prometovati kroz nekoliko dana

TUŽNA VIJEST

Napustio nas je Miljenko Vulić Deda, ostavio je neizbrisiv trag na sportskoj sceni Koprivnice


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati