Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
"Domaći uzgajivači nisu produktivni"

Evo kako godišnje postići 32 praseta po krmači

Damir Rimac, dipl.ing.agr, savjetnik za svinjogojske sustave u zemljama Jugoistočne Europe, Gruzije, Armenije i Azerbejdžana u tvrtki Sano nedavno je dao odgovor na pitanje kako postići 32 praseta po krmači godišnje.

Koncept tehnologije i proizvodnje tvrtke Sano, kako je pojasnio za Agroklub, počiva na sedam načela odnosno stupova, a to su prije svega kvalitetna genetika, biosigurnost i higijena, zdravstveni status farme, hrana i tehnologija hranidbe, uvjeti smještaja, menadžement i na kraju same vještine i iskustvo farmera. – Kad se govori o genetici ovdje se misli na visokoproizvodne moderne genotipove krmača kao što su Danbred, PIC/Danic i Topigs Norsvin koji su nekako najzastupljeniji na ovim prostorima kaže Rimac.

Glavni zadatak provođenja biosigurnosnih mjera na farmi je prevencija, kontrola i nastojati iskorijeniti uzročnike ekonomski značajnih zaraznih bolesti. Higijena i očuvanje zdravstvenog statusa farme podrazumijeva pravilno čišćenje i dezinfekciju objekata i prostora u kojima borave životinje. Hrana i tehnologija prehrane obuhvaća izradu uravnoteženih receptura za svaku pojedinu kategoriju svinja. Primjenom koncepta precizne hranidbe, tvrdi Rimac, po tovljeniku se može uštedjeti oko 20 kg u tovu. -Najveći problem i izazov za farmere je da shvate da upravljanjem i održavanjem kondicije krmača mogu značajno doprinijeti konačnom cilju, a to je velik broj zdrave i vitalne prasadi, priča Rimac.

– Farmeri moraju shvatiti da je najveći dio odgovornosti za postizanje maksimalnog rezultata, 32 praseta po krmači godišnje, upravo u ljudskom faktoru. Iz toga razloga temelji sedam stupova proizvodnje moraju biti jaki i počivati na volji za učenjem, promjenama i želji za napretkom naglašava Rimac. Uvjeti smještaja su jedan od bitnih faktora, a njih je moguće osigurati i na manjim farmama, ali tada su nužna dodatna ulaganja u proizvodne kapacitete.

Univerzalni jelovnik

Ne postoji univerzalni jelovnik jer svaka kategorija svinja ima svoje zahtjeve, unutar koje ovisno o proizvodnim ili dobnim vrijednostima postoje pod zahtjevi, ali i svaki genotip ima svoje nutritivne norme. Da postoji onda ovi prostori, ne bi oskudijevali sa svinjama i svinjskim kapacitetima i proizvodnjom svinja bi se svi bavili. -Usuđujem se reći da je držanje krmača i proizvodnja prasadi vrlo sofisticirana, kompleksna i zahtjevna grana stočarstva koja neprestano evoluira i podiže ljestvicu samog menadžmenta i vještina farmera, kaže Rimac i dodaje da proizvođači i farmeri moraju prvo donijeti odluku da se oni žele promijeniti i da žele učiti, samoeducirati se i pratiti nova tehnološka dostignuća.

Rimac napominje i da domaći uzgajivači moraju shvatiti da trenutno nisu ni produktivni ni profitabilni, a time ni konkurentni jer na tržištu se ne može nastupati usitnjeno i razjedinjeno. To je, ističe, karakteristika mentalnog sklopa farmera u cijeloj regiji bez obzira na teritorijalno porijeklo.

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI