KORISNE INFORMACIJE

Evo kako napraviti sok od biljke koja “može zamijeniti svaki lijek”

Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke Europe, a čak je i Hipokrat govorio da može zamijeniti svaki lijek. Svi su pripravci od bazge jako ukusni, ali su pored toga jako dobri za brojne zdravstvene tegobe. Ljekoviti su svi dijelovi biljke, a sadrži eterična ulja, smolu, organske kiseline, željezo, vitamine A, B i C, kalij, natrij, aminokiseline te jabučnu kiselinu u plodovima. Tvari iz bazge su učinkovite protiv deset različita sojeva virusa gripe, a čak je i dokazano da ekstrakt bobica smanjuje loš kolesterol i sprječava kardiovaskularna oboljenja. Ova se izrazito ljekovita biljka koristi za vid, srce i imunitet, a svježe tučeni listovi se stavljaju i kao oblog na bolna mjesta kod hemeoroida. Pored toga, služi kao laksativ i diuretik, a plodovi crne bazge pokazali su se korisnima u liječenju i ublažavanju simptoma HIV-a.

Mnogi smatraju da bazga prevenira od karcinoma i liječi od degenerativnih bolesti, zbog flavonoida koje sadrži. Također, priprema parne kupke od bazge pomaže kod respiratornih oboljenja kao što su bronhitis i astma, a ujedno i pomaže liječenju kožnih bolesti. Cvjetovi bazge beru se krajem svibnja i to samo po sunčanom i suhom vremenu te se malo posuše na suncu. Kora s grana i stabla bazge se bere od veljače do ožujka i od listopada do studenoga. Djeluje protiv vodene bolesti i kao pomoć kod mršavljenja. U rujnu se ubiru zrele bobice bazge koje su korisne kod avitaminoze, neuralgija, zatvora, slabosti, stresa, probavnih tegoba. Od cvjetova bazge najčešće se priprema sirup čaj ili liker, a od zrelih bobica se priprema džem, voćni prah, sirup, liker i vino. Budite na oprezu jer zeleni dijelovi bazge sadrže toksine koji mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev, gušenje, teško disanje i bol u trbuhu. Sirova bazga se prije upotrebe mora dobro popariti kipućom vodom ili prokuhati.

RECEPT ZA SOK OD BAZGE (pet litara)

SASTOJCI: Potrebno vam je 50 svježih cvjetova bazge, 3 litre vode, 2 kile šećera, 2 limuna, 5 dekagrama limunske kiseline, i 1 konzervans.

PRIPREMA: 50 svježih cvjetova lagano protresite, potopite u 3 litre hladne vode i u njoj ih operite i očistite. Oprane cvjetove prelijte s 3 litre vode, dodajte 1 konzervans i 5 dekagrama limunske kiseline pa to zajedno promiješajte i poklopite. Ostavite da odstoji 24 sata uz povremeno miješanje. U veću posudu preko gaze procijedite sok, a cvjetove dobro ocjedite rukama. U ocijeđenu tekućinu dodajte 2 kile šećera i 2 limuna koje prethodno morate obavezno oprati i narezati na kolute. Ponovno to sve poklopite i ostavite 24 sata uz povremeno miješanje. Kroz čistu gazu procijedite sok, a rukama dobro istisnite limun. Sok prelijte u čiste staklene boce i zatvorite celofanom i gumicom ili dobro zatvorite čepom.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

isplata u prosincu

Umirovljenicima prosječno 264 eura trajnog dodatka?

Marici i Branku život je odavno postao prava muka

VIDEO Kad misle da ne može biti gore, uvijek se javi neka nova teška bolest

OBJAVIO HZJZ

Uvode se dva nova cijepljenja za djecu u školama