KORISNE INFORMACIJE

Evo kako napraviti sok od biljke koja “može zamijeniti svaki lijek”

Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke Europe, a čak je i Hipokrat govorio da može zamijeniti svaki lijek. Svi su pripravci od bazge jako ukusni, ali su pored toga jako dobri za brojne zdravstvene tegobe. Ljekoviti su svi dijelovi biljke, a sadrži eterična ulja, smolu, organske kiseline, željezo, vitamine A, B i C, kalij, natrij, aminokiseline te jabučnu kiselinu u plodovima. Tvari iz bazge su učinkovite protiv deset različita sojeva virusa gripe, a čak je i dokazano da ekstrakt bobica smanjuje loš kolesterol i sprječava kardiovaskularna oboljenja. Ova se izrazito ljekovita biljka koristi za vid, srce i imunitet, a svježe tučeni listovi se stavljaju i kao oblog na bolna mjesta kod hemeoroida. Pored toga, služi kao laksativ i diuretik, a plodovi crne bazge pokazali su se korisnima u liječenju i ublažavanju simptoma HIV-a.

Mnogi smatraju da bazga prevenira od karcinoma i liječi od degenerativnih bolesti, zbog flavonoida koje sadrži. Također, priprema parne kupke od bazge pomaže kod respiratornih oboljenja kao što su bronhitis i astma, a ujedno i pomaže liječenju kožnih bolesti. Cvjetovi bazge beru se krajem svibnja i to samo po sunčanom i suhom vremenu te se malo posuše na suncu. Kora s grana i stabla bazge se bere od veljače do ožujka i od listopada do studenoga. Djeluje protiv vodene bolesti i kao pomoć kod mršavljenja. U rujnu se ubiru zrele bobice bazge koje su korisne kod avitaminoze, neuralgija, zatvora, slabosti, stresa, probavnih tegoba. Od cvjetova bazge najčešće se priprema sirup čaj ili liker, a od zrelih bobica se priprema džem, voćni prah, sirup, liker i vino. Budite na oprezu jer zeleni dijelovi bazge sadrže toksine koji mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev, gušenje, teško disanje i bol u trbuhu. Sirova bazga se prije upotrebe mora dobro popariti kipućom vodom ili prokuhati.

RECEPT ZA SOK OD BAZGE (pet litara)

SASTOJCI: Potrebno vam je 50 svježih cvjetova bazge, 3 litre vode, 2 kile šećera, 2 limuna, 5 dekagrama limunske kiseline, i 1 konzervans.

PRIPREMA: 50 svježih cvjetova lagano protresite, potopite u 3 litre hladne vode i u njoj ih operite i očistite. Oprane cvjetove prelijte s 3 litre vode, dodajte 1 konzervans i 5 dekagrama limunske kiseline pa to zajedno promiješajte i poklopite. Ostavite da odstoji 24 sata uz povremeno miješanje. U veću posudu preko gaze procijedite sok, a cvjetove dobro ocjedite rukama. U ocijeđenu tekućinu dodajte 2 kile šećera i 2 limuna koje prethodno morate obavezno oprati i narezati na kolute. Ponovno to sve poklopite i ostavite 24 sata uz povremeno miješanje. Kroz čistu gazu procijedite sok, a rukama dobro istisnite limun. Sok prelijte u čiste staklene boce i zatvorite celofanom i gumicom ili dobro zatvorite čepom.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

JESTE LI ZNALI

Ovi popularni prehrambeni proizvodi u vrlo kratkom vremenu mogu postati opasni po zdravlje: Evo o čemu se radi…

Povlačenje s polica

Müller: “Molimo provjerite imate li ovaj proizvod te odmah prestanite s upotrebom”

Obavijest za kupce

Državni inspektorat: “Ovaj se čaj povlači s tržišta”