Maslinovo ulje spada među one proizvode za koje mnogi sumnjaju jesu li doista prave domaće ili obogaćene jeftinijim uljima koja se prodaju pod boljim imenom.
Miris je često prvi pokazatelj. Pravo domaće maslinovo ulje ima bogat miris po maslini, travi, pa čak i pokošenoj travi. Ako ulje gotovo nema mirisa ili je miris vrlo neutralan, velika je vjerojatnost da nije čisto.
Okus otkriva još više. Kvalitetno ulje može imati blagu gorčinu i čak osjećaj “grebanja” u grlu pri gutljaju. To su znakovi da ulje ima prirodne antioksidanse i polifenole. Ako ulje klizi bez trpkosti i ponaša se poput suncokretovog, vjerojatno je razrijeđeno ili pripremljeno neiskreno.
Boja zna varati. Često proizvodi filtriraju ili prilagođavaju ambalažu da ulje izgleda prozirno i homogeno. No domaće, svježe ulje može biti zamućeno i imati zlatno-zelene nijanse, osobito kad ga promatrate prema svjetlu.
Cijena i ambalaža također pružaju tragove. Dobro maslinovo ulje traži puno rada, stoga rijetko može biti ekstremno jeftino, a loša ambalaža ili deklaracije koje obećavaju “ekstra djevičansko” uz nisku cijenu mogu biti znak upozorenja.
Jedan od jednostavnih kućnih testova poznat je kao “test hladnjaka”. Ako ulje stavite u hladnjak, na temperaturama ispod oko 7 °C, kvalitetno maslinovo ulje može početi zgrušnjavati se i kristalizirati. Ako ostane potpuno tekuće, vrlo je moguće da sadrži primjese drugih ulja koja ne reagiraju na niskim temperaturama.
Imajte na umu da nijedan pojedinačni test nije apsolutan dokaz, ali kombinacija mirisa, okusa, izgleda i jednostavnih trikova može vam pomoći da bolje procijenite je li maslinovo ulje koje imate doista ono što tvrdi da jest.
FOTO ilustracija