Kupnja domaćih rajčica ponekad može biti izazov jer je na tržištu lako naletjeti na one koje samo izgledaju svježe, a zapravo to nisu. Ipak, postoje jednostavni znakovi koji vam mogu pomoći da prepoznate pravu domaću rajčicu i uživate u punom okusu i aromi koju donosi.
Domaća rajčica najlakše se prepoznaje po nepravilnom obliku i različitim veličinama plodova. Treba izbjegavati rajčice “čašicom” na vrhu, osim kod sorti poput volovskog srca, gdje je to normalno. Važno je i da rajčica ima snažan miris zemlje i vrta, a ako ga nema, moguće je da nije domaća.
Kod zrelosti, kora rajčice ne smije biti pretvrda, a domaće rajčice često imaju blijedo žućkastosmeđe lišće u blizini stabljike, što pokazuje da su nedavno ubrane. Neprskane rajčice nemaju zelenu peteljku unutra, a boja im je ujednačeno crvena od kore do srca. Također, ne preporučuje se kupovati rajčice u plastičnim kutijama ili zamotane plastikom jer ih ne možete pomirisati ni dodirnuti, piše Jutarnji.
FOTO ilustracija