Kupovina voća i povrća u ovo doba godine sa sobom nosi jedan zdravstveni rizik, a to su povećane količine nitrata, prenosi N1.
To su kemijski spojevi koji se dodaju voću i povrću kako bi što brže sazrelo. Problem nastaje kada ova kemikalija prodre u namirnicu jer tada postaje opasna po zdravlje. Kod mladog kupusa nitrati se najviše nakupljaju u korijenu i površinskim listovima, a najmanje u sredini glavice. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, realtivno siguran unos nitrata je pet miligrama po kilogramu tjelesne težine dnevno.
Pri odabiru kupusa morate obratiti pažnju na miris i izgled. Povrće bi trebalo mirisati bi više ni manje nego po kupusu. Vanjski listovi povrća moraju biti netaknuti, bez oštećenja, karakterističnog oblika te bijele, zelene ili ljubičaste boje. Vanjski listovi se ne smiju sušiti, a kod bijelih i ljubičastih sorti ti listovi trebaju blistati, prenosi N1.
FOTO ilustracija