KORISNI TRIKOVI

Evo kako prepoznati jesu li jaja koja ste kupili domaća

Jaja su jedna od namirnica koja se najčešće prodaju kao domaća, a upravo zato mnogi kupci žele biti sigurni da ono što kupuju doista dolazi iz dvorišta, a ne iz velikih farmi. Postoje različiti načini kako se može provjeriti podrijetlo i kvaliteta jaja, iako treba imati na umu da nijedna metoda nije stopostotno pouzdana. Ipak, kombinacija nekoliko znakova može pomoći da se lakše prepozna domaće jaje.

Prva stvar koju ljudi često primijete jest izgled ljuske. Domaća jaja obično imaju čvršću i deblju ljusku, dok su industrijska mekša i tanja jer se kokoši drže na specifičnoj prehrani koja ne potiče jednako snažan razvoj kalcija. Također, na domaćim jajima ponekad se mogu vidjeti sitne nepravilnosti poput točkica, mrlja ili različitih nijansi boje, dok su ona iz trgovine gotovo uvijek jednaka i glatka.

Kada se jaje razbije, razlike postaju još vidljivije. Žumanjak domaćeg jajeta najčešće je intenzivnije obojen, od tamno žute do gotovo narančaste nijanse. To dolazi od prirodne prehrane kokoši koje kljucaju travu, kukuruz i ostatke hrane, dok industrijska jaja dolaze od kokoši koje se hrane standardiziranom smjesom. Ipak, valja napomenuti da i kod domaćih jaja boja žumanjka može varirati ovisno o godišnjem dobu i hrani koju kokoši imaju na raspolaganju.

Postoji i jednostavan test u vodi. Ako jaje potone i ostane ležati na dnu, to znači da je svježe, a ako pluta, starije je. Ovaj test ne otkriva nužno je li jaje domaće, ali pomaže barem u procjeni svježine, što je također važan pokazatelj. Domaća jaja najčešće dolaze do kupca svježija jer se prodaju direktno nakon sakupljanja, dok ona iz trgovine prolaze kroz skladištenje i transport.

Miris i okus još su jedan pokazatelj. Kad se skuhaju ili ispeku, domaća jaja imaju izraženiji miris i puniji okus. Ljudi ih često opisuju kao “jača” i “prirodnija”. To je subjektivno, ali oni koji redovito konzumiraju domaća jaja lako uoče razliku.

Na kraju, najpouzdaniji način da budete sigurni u podrijetlo jest poznavanje proizvođača. Kupnja direktno od malih poljoprivrednika, susjeda ili na provjerenim lokalnim tržnicama najbolji je način da doista dobijete domaće jaje. Iako vizualni i praktični testovi mogu pomoći, povjerenje i osobni kontakt s onima koji proizvode hranu često su jedina prava garancija.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Jadran-Galeb odličnim startom u 2. ŽNL podigao očekivanja

“Ako se do zime zadržimo na vrhu, napadamo naslov”

KORISNE INFORMACIJE

Naknada za roditelja njegovatelja ili njegovatelja iznosi 663, 796 ili 995 eura. Evo tko sve ima pravo na taj status i kako ga ostvariti

Nesreća u koprivnici

FOTO Sudarili se Audi i Toyota, ozlijeđeno dvoje mladih