Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Evo kako se riješiti neugodne peruti

U odrasloj dobi perutanje vlasišta nešto je učestalije u muškaraca. Izražena prhut ostavlja svoje tragove na odjeći, što se pogotovo opaža na tamnijim odjevnim predmetima.

Zašto točno nastaje prhut nije do sada u cijelosti poznato, ali se zna da pogrešna higijena vlasišta može potaknuti ovaj problem. Dječji šamponi ne odgovaraju muškom vlasištu i ne preporučuju se kod ovog problema u odraslih, također prečesto pranje vlasišta agresivnim šamponima može isušiti vlasište i potaknuti perutanje.

Bojenja kose preparatima koji sadrže hidrogen u visokoj koncentraciji mogu smetati, kao i neki preparati za njegu kose kao što je lak, vosak, kreme za kosu i regeneratori koji se ne ispiru. Osobe koje imaju suhu kožu i suhu kosu sklonije su prhuti pa se preporučuju blagi šamponi koji se ne pjene jako, po mogućnosti bez natrij lauril sulfata.

Osobe koje su stalno u grijanim prostorijama i koje su tijekom zime na različitim dijetama učestalije imaju prhut. U liječenju prhuti najčešće se primjenjuju različiti šamponi koji sadrže ketokonazol, selen disulfid, cink pirition, katran, salicilnu kiselinu, ihtiol. Ketokonazol djeluje protugljivično i primjenjuje se za kosu i tijelo. Selen disulfid smanjuje mašćenje vlasišta i smanjuje upalu vlasišta.

Cinkov pirition također djeluje protuupalno. Katran ima protugljivično djelovanje. Salicilna kiselina djeluje poput pilinga na vlasište i uklanja mrtve stanice. Ihtiol ima antibakterijsko i anti-gljivično djelovanje i djeluje na Pityrosporum ovale.

Među svakodnevnim navikama koje mogu smanjiti nastajanje prhuti su češći boravak na svježem zraku i umjereno sunčanje. Kosu je potrebno prati triput tjedno, izbjegavati svakodnevno pranje kose, smanjiti stres i nastojati se odmoriti.

Povremeno se na kosu može staviti maska od kokosova ili nekog drugog prirodnog ulja te oprati blagim šamponom. Ako uz sve navedeno prhut vlasišta ne prolazi, potreban je pregled dermatologa koji će odrediti daljnje liječenje, savjetuje dermatologinja Klaudija Šebetić. 

FOTO: Ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

JESTE LI ZNALI?

Popularna plava Nivea pravi je lijek za mnoge zdravstvene probleme

Jeste li znali?

Ovo je jedan od najzdravijih začina na svijetu

otkrivene čestice metala

Lidl iz prodaje povlači popularni prehrambeni proizvod. Kupcima će novac biti vraćen i bez računa

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati