Savršena tjestenina nije slučajnost nego rezultat nekoliko jednostavnih, ali preciznih koraka. Sve počinje s dovoljnom količinom vode. Za svaki gram tjestenine treba joj dati prostora da “diše”. U velikom loncu voda mora slobodno kolati jer tako sprječava lijepljenje i omogućuje ravnomjerno kuhanje.
Kada voda proključa, vrijeme je za sol. Ne bojte se biti izdašni. Tjestenina tijekom kuhanja upija sol i tako dobiva okus iznutra, a ne samo s umakom. Nikako ne dodajte ulje u vodu jer ono stvara tanki film koji će kasnije spriječiti da se umak pravilno primi na površinu.
Tjesteninu ubacujte tek kad voda jako vrije. Odmah nakon toga promiješajte jer je upravo prvih nekoliko sekundi ključno da se ne zalijepi. Slijedite upute s pakiranja, ali uvijek probajte minutu prije preporučenog vremena. Idealna tjestenina je al dente, mekana izvana ali s blagim otporom u sredini.
Prije nego što je ocijedite, sačuvajte šalicu vode od kuhanja. U toj tekućini nalazi se škrob koji kasnije pomaže povezati umak i stvoriti svilenkastu, kremastu teksturu. Nakon toga tjesteninu nikad ne ispirite osim ako pripremate hladnu salatu. Ispiranje bi uklonilo škrob i onemogućilo da se umak zalijepi.
Dok je još vruća, tjesteninu odmah pomiješajte s umakom. Kratko ih zajedno prokuhajte na tavi, dodajući po potrebi malo sačuvane vode, sve dok se okusi ne sjedine. Na kraju dodajte malo maslinovog ulja, svježe nariban sir ili sitno nasjeckano bilje
FOTO ilustracija
