Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KORISNE INFORMACIJE

Evo koliko bi dugo trebali čuvati plaćene račune

Je li vam se ikad desilo da ste platili račun, a onda vam za nekoliko mjeseci ili godina stigne obavijest da niste, a u međuvremenu ste bacili račun i odrezak u kojem se vidi da ste platili? Baš iz tog razloga potrebno je čuvati račune i odreske plaćenih računa da možete dokazati da ste račun platili. Ukoliko koristite internet ili mobilno bankarstvo lako možete u izvodima plaćanja pronaći taj konkretan račun koji niste odnosno jeste platili međutim treba znati i kad ste ga platili. Zato, bez obzira plaćate li internet ili mobilnim bankarstvom, na uplatnice koje ste dobili napišete datum kada ste platili te ih spremajte.

Što se tiče plaćanja mobilnim bankarstvom uplatnice imaju barkodove koje je dovoljno skenirati u aplikaciji i već je kreiran nalog za plaćanje, ali svejedno provjerite sve brojeve u nalogu i na uplatnici, čisto da nije došlo do neke pogreške jer je i to moguće. Prilikom plaćanja internet bankarstvom, možete izraditi predložak u kojemu unaprijed upišete sve potrebne podatke tojest IBAN tvrtke kojoj plaćate, model plaćanja, poziv na broj, opis… No u tom slučaju pazite koje brojeve upisujete prilikom plaćanja, točnije, da budu isti kao na uplatnici da ne bi napravili krivu uplatu jer tada tvrtka kojoj plaćate račun neće dobro proknjižiti taj plaćeni račun i postoji vjerojatnost da će se knjižiti kao neplaćeni. A to će onda dovesti do opomene i daljnje procedure prisilne naplate. Ako pak režije plaćate na šalteru onda djelatnik sve odrađuje za vas, a vi samo provjerite jesu li brojke uredu.

Godinu dana potrebno je čuvati dokaze o plaćanju režija koje se odnose na električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, telefon, internet i mobitel. U to ulazi i čistoća, pristojba HRT-a, isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva, a prema Zakonu potrebno je čuvati i račun za dimnjačarske usluge, piše Index. Tri je godine potrebno pak čuvati račune komunalne i grobne naknade, pričuve, dopunskog zdravstvenog osiguranja i naknade štete. Ukoliko ste najmoprimac, dokaze o plaćenom najmu potrebno je sačuvati unazad tri godine iako u tom trenutku više možda i ne živite u tom stanu. 

Od dana dospijeća računa pet godina unatrag može se naplatiti kazna za parking i ugovori o životnom osiguranju, a šest godina porezna obveza nakon čega na snagu stupa zastara i potrošač ih više nije dužan platiti iako nema potvrdu o plaćanju…

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

POMOGLI PROVEDBU TERAPIJSKOG JAHANJA

Ćiro betoni donirali pijesak Udruzi Osmijeh

BUDITE OPREZNI

Preporuka posjetiteljima Gradskog groblja uslijed ekstremnih vrućina

razlozi povezani s proizvodnjom

Velika farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu poznatog lijeka za visoki krvni tlak


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati