Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Evo koliko ćete platiti novu osobnu i što vam sve treba da bi ju izvadili

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u zadnje tri godine je istekao rok važenja 221.387 osobnih iskaznica. Nakon proglašenja epidemije koronavirusa 11. ožujka 2020. godine, odlučeno je kako se za vrijeme trajanja epidemije ne trebaju podnositi zahtjevi za izdavanje novih isprava. Iako odluka o proglašenju kraja epidemije nije donesena iz ministarstva ističu da je za očekivati kako će do toga uskoro doći.

Elektronička osobna iskaznica se u redovnom postupku izdaje u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva. Cijena elektroničkih osobnih iskaznica koje sadrže jedan ili dva certifikata je 13,27 eura, a cijena elektroničkih osobnih koje se izdaju osobama s navršenih 70 godina koje ne sadrže certifikate je 9,29 eura. Elektronička osobna iskaznica u ubrzanom postupku za sve podnositelje zahtjeva izdaje se u roku od deset dana od podnošenja zahtjeva po cijeni od 25,88 eura, dok se u žurnom postupku ona izdaje u roku tri dana od podnošenja zahtjeva po cijeni od 66,36 eura. 

Trošak izdavanja prve osobne iskaznice za mlađe od 18 godina ako imaju prebivalište u Hrvatskoj i ako se ona izdaje u redovnom postupku, podmirit će se iz Državnog proračuna što znači da podnositelji zahtjeva za izdavanje troškova nemaju.

Podnošenje zahtjeva

Za podnošenje zahtjeva za zamjenu isteklih osobnih iskaznica građanima je dostupna usluga rezerviranja reda čekanja putem mobilne aplikacije eRedomat. Zahtjevi za izdavanje osobne iskaznice moraju se podnositi u nadležnoj policijskoj upravi, mjesno nadležnoj prema prebivalištu podnositelja zahtjeva. Osoba koja uz prijavljeno prebivalište na području Republike Hrvatske ima i prijavljeno boravište, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice može podnijeti u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji, mjesno nadležnoj prema mjestu svojeg boravišta. Osoba koja nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosi bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji.

Potrebno je priložiti dokaz o uplati novčanog iznosa za izdavanje osobne iskaznice ovisno o odabranom postupku izdavanja, dati na uvid ranije izdanu osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu kojom se može provjeriti identitet podnositelja zahtjeva, a identitet djece koja nemaju osobne isprave roditelji potvrđuju svojom izjavom, priložiti fotografiju u boji dimenzija 3,5 cm x 4,5 cm te potpisati Ugovor o pružanju usluga certificiranja. 

Međutim, kod podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice nije potrebno priložiti fotografiju ako je u evidenciji osobnih iskaznica ili evidenciji putnih isprava pohranjena fotografija koja je ranije korištena, pod uvjetom da od dana kada je fotografija prvi put korištena nije proteklo više od pet godina kao i da izgled osobe nije bitno promijenjen. Osim toga, hrvatskom državljaninu koji nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj u osobnu iskaznicu upisuje se njegovo prebivalište izvan Republike Hrvatske, prema podacima o prebivalištu u javnoj ispravi koje mu je izdalo nadležno tijelo države u kojoj ima prijavljeno prebivalište ili odobren boravak, piše Večernji list.

FOTO: twitter

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI