Utjecaj konzumacije jaja na povišen kolesterol i veza ovog popularnog prehrambenog proizvoda kroničnim bolestima je tema mnogih istraživanja, no jedno je sigurno, rizik povezan s učestalim konzumiranjem jaja razlikuje se od osobe do osobe. Način na koji pripremate jaja, cjelokupna prehrana pa i mjesto stanovanja, mogu utjecati na to koliko jaja možete jesti dnevno, a da vam ne šteti, piše Espreso.
Pojedini stručnjaci ne preporučuju više od dva jaja dnevno, a mnogi i dalje predlažu da se pojede samo jedno jaje na dan. Iako se konzumacija više jaja dnevno čini sigurnom za većinu zdravih odraslih osoba, neka istraživanja ipak pokazuju suprotno.
>>> Čaj od ove biljke snižava visoki krvni tlak, šećer u krvi i kolesterol <<<
Ukoliko imate visok LDL odnosno “loš” kolesterol, prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost, kroničnu bolest poput dijabetesa ili imate obiteljsku povijest srčanih bolesti, možda bi bilo najbolje da ne jedete više od jednog jaja dnevno. U prosjeku, jedno veliko jaje sadrži oko 200 miligrama kolesterola, koji je koncentriran u žumanjku. Međutim, žumanjak je također dio jaja koji je prepun željeza, vitamina D, karotenoida i drugih vitamina, koji su zaslužni za smanjenje upale, povećanje razine HDL, dakle “dobrog” kolesterola i poboljšanje metaboličkog zdravlja, piše Espreso.
FOTO ilustracija