Kesten je tradicionalna jesenska delicija koju mnogi rado konzumiraju pečenu ili kuhanu. Osim što je ukusan, kesten je i nutritivno vrijedan, bogat vlaknima, vitaminom C, magnezijem i kalijem.
Ipak, kao i svaka hrana, i kesten treba konzumirati umjereno. Iako nema strogo definirane dnevne preporuke, nutricionisti savjetuju da odrasla osoba ne jede više od pet do sedam pečenih kestena dnevno. Ta količina pruža nutritivne koristi, a pritom ne opterećuje probavni sustav. Prekomjerna konzumacija kestena može izazvati nadutost ili probavne smetnje zbog visokog sadržaja škroba i vlakana. Osobe koje pate od problema s probavom ili šećernom bolešću trebale bi biti posebno oprezne.
Umjerenost je ključ, nekoliko komada dnevno može biti ukusan i zdrav dodatak prehrani, dok veće količine mogu imati suprotan učinak. Dakle, pet do sedam komada dnevno pruža optimalnu ravnotežu između užitka i zdravlja
FOTO arhiva