Trešnje i jagode predstavljaju omiljenu poslasticu i osvježenje tijekom proljeća i ljeta, a njihova raznolikost omogućuje konzumaciju na mnogo načina. Ovo voće izuzetno je korisno za imunitet zahvaljujući bogatom sastavu vitamina i minerala. Jagode sadrže značajnu količinu vitamina C, polifenole, folnu kiselinu, vitamine E i A, kao i minerale poput mangana, željeza, kalcija i magnezija. Slično vrijedi i za trešnje, koje su bogate vitaminima C, B6, K, beta-karotenom i brojnim mineralima poput kalija, željeza, bakra, mangana, kalcija, magnezija, fosfora, cinka i kobalta, piše oslobodjenje.ba.
Unatoč brojnim zdravstvenim prednostima, važno je paziti na količinu koju konzumiramo, posebno kada je riječ o djeci koja su osjetljiva na alergije. Ljekari preporučuju da se trešnje i jagode jedu u umjerenim količinama, najbolje onoliko koliko stane u šaku, bez dodatka šećera i ne više od dva-tri puta tjedno, najčešće između 17 i 19 sati. Prema stručnim izvorima, optimalna dnevna doza trešanja je jedna čaša, jer veće količine mogu izazvati probavne poteškoće.
Osobe s viškom kilograma ili povišenim razinama kolesterola i triglicerida u krvi trebale bi biti posebno oprezne pri konzumaciji ovog voća. Iako je riječ o prirodnom izvoru hranjivih tvari, prekomjerna konzumacija može dovesti do neželjenih učinaka na zdravlje. Prije konzumacije preporučuje se dobro oprati trešnje i jagode pod mlazom hladne vode, a tamniji plodovi su zdraviji zbog veće koncentracije antocijana i melatonina, koji pomažu u opuštanju i poboljšanju sna.
FOTO arhiva